sourze.se

GI-matens smärtsamma baksida

Att det råder en rejäl hype runt den så kallade GI-kosten är väl knappast någon överdrift. Men ingen verkar ha tänkt på metodens baksidor.

Under de senaste åren har det som kallas GI-metoden nästan fått en religiös status i vårt samhälle. Överallt nämns den och alla som vill vara måna om sin hälsa, hålla vikten eller bara vara allmänt nyttiga hyllar den till skyarna. Men det finns en baksida som jag ännu inte hört nämnas, därför gör jag det själv.

Jag är ingen kostexpert, läkare eller fysiolog. Däremot har jag tränat och motionerat i hela mitt vuxna liv, något som har gjort mig ganska så intresserad av kostens påverkan på kroppen. Detta är anledningen till att jag har ätit efter den så kallade GI-metoden redan innan den blev ett fenomen. För alla som kan något om kroppen har länge vetat att långsamma kolhydrater, proteiner och nyttigt fett är det bästa att äta om man vill hålla vikten och tillföra kroppen bra och hälsosam energi.

Men, så för några år sedan fick jag rejäla magproblem med ständigt brännande smärtor över magen, tryckande magont, halsbränna, sura uppstötningar och andra otrevligheter. Mitt liv förvandlades till ett helvete med ständiga plågor, svullen mage och sömnproblem. Efter år av problem insåg jag till slut vad det berodde på. Min mage och mina tarmar var överansträngda av ett ständigt intag av svårnedbrytbar mat - så kallad GI-mat.

För saken är den att när du ständigt äter fiberrikt fullkornsbröd, kött med hög densitet, ägg, nötter, bönor och andra svårnerbrytbara växter så belastar du din mage något kopiöst. Tillför du dessutom de syror i form av exempelvis apelsinjuice, citronsaft och vinäger som rekommenderas enligt GI-metoden för att sänka matens GI-värde så lär du förr eller senare få problem med din mage. I alla fall enligt min personliga uppfattning.

Jag har visserligen inga vetenskapliga bevis som backar upp dessa påstående, bara mina egna plågsamma erfarenheter. Men bli inte förvånade om ni snart kommer att se rubriker i pressen som handlar om just dessa GI-metodens baksidor. För mycket GI-mat kommer förmodligen att döda din mage med smärtor, halsbränna och sura uppstötningar som resultat.

Om du redan har drabbats bör du som jag ändra din kost till en mer magvänlig mat. Det betyder inte att man behöver strunta i GI-kosten, bara att man äter smartare. Ät hellre fullkornsbröd av finare karaktär istället för den allra grövsta varianten, undvik syrerik mat, ät nötter och annat med måtta, kokt mat är bättre än stekt och grillad, Du kan enkelt hitta fler tips på skonsam mat genom en sökning på webben.

Så mitt råd till alla er som är fast i GI-träsket. Var försiktiga. Ät varierat och tänk på att magen ibland behöver vila med lite mer lättsmält mat. Eller för att använda ett typiskt svenskt uttryck; lagom är bäst.


Om författaren

Författare:
Joakim Johansson

Om artikeln

Publicerad: 09 maj 2008 12:43

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: