sourze.se

Diskriminerad eller kriminerad

Pensionärer och invandrare tycks toppa diskrimineringslistan.

Det finns flera grupper som anser sig diskriminerade. Själv använder jag sällan det ordet. Bland annat därför att det överanvänds, nästan missbrukas. Men också därför att jag som skribent ibland tänker på ordens motsats. Ett exempel: om man i detta fall tar bort "dis" så återstår att man är "kriminerad". Ett konstigt ord.

Själv är jag uppenbarligen "kriminerad" eftersom jag har goda inkomster av pension och jobb, bor bra, är pigg och frisk och kan publicera mig på mitt modersmål. Och jag gör i stort sett vad jag vill. Fri som fågeln. Lyckligt lottad. Etcetera.

Just nu är det två grupper som tycks toppa diskrimineringslistan: pensionärer och invandrare. Den här gången ska jag skriva något om pensionärernas situation.
Jag återkommer till invandrarna.

Statistik från statliga Medlingsinstitutet och Försäkringskassan visar att 1995-2006 har lönerna ökat realt med 36,4 procent. Pensionerna har under samma period ökat realt med 3,5 procent, alltså med en tiondel av lönerna.

Dessutom har det nya arbetarpartiets regering beslutat att pensionärer ska betala en högre skatt än förvärvsarbetande. För de flesta handlar det om 5.000 kr om året mer i skatt. Och denna "straffskatt" ökar i och med nästa etapp när det s.k. jobbavdraget blir verklighet.

Även om jag själv - se ovan - känner mig "kriminerad" så förstår jag att många pensionärer känner sig diskriminerade.

Och jag kommer att med glädje skriver under ett eventuellt kommande pensionärsuppror.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 02 maj 2008 21:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: