sourze.se

118 100:s nya svarstjänst - inget att lita på

118 100 - endast oseriösa frågor mottages. Endast oseriösa svar gives.

"Nu är det möjligt att sms:a vilken fråga som helst till 118 100" heter det i reklamen. Har ni sett den? Och - har ni låtit er luras? Det är nämligen bara ett snabbt sätt att tjäna pengar. De enda frågor som godkänns är de oseriösa. De enda frågor som får svar är de oseriösa.

Ja, jag måste ju erkänna att jag milt sagt var skeptisk redan från början, men... jag kände mig ändå "tvungen" att testa, och resultatet blev det väntade.

Torsdag den första maj och fredag den andra maj skickade jag sammanlagt sexton frågor till 118 100 varav fem jag omöjligt trodde att de skulle kunna svara på. De övriga av det mer seriösa slaget, varav några väl nästintill räknas till allmänbildning att kunna.

Bland de, för dem, omöjliga frågorna att svara på, fanns:

Fråga: Vilken skostorlek har jag? Rätt svar: 40
Svar: Din skostorlek kan din lokala skoaffär hjälpa dig med, dom har speciella mätstickor som talar om vilken storlek som passar. Annars skulle 118 100 vilja råda dig att prova olika skor för att se vilken storlek som känns bäst. 118 100 tror att du har stl 41 på dina skor.

Fråga: Vilket stjärntecken är jag född i? Rätt svar: Kräftan
Svar: 118 100 tror du är född i stjärntecknet Vattumannen.

Fråga: Vilket år är jag född? Rätt svar: 1985
118 100 tror att du är född 1991. Detta år, tillsammans med 1989 och 1990, var en babyboom och det föddes väldigt många bebisar som nu vuxit upp till ett gäng hyggliga människor.

Fråga: Vilken dagstidning läser jag? Rätt svar: Norrbottens-Kuriren
Svar: 118 100 tror att du är en trogen läsare av din lokaltidning. Det har med åren blivit närmast ritual att börja dagen med en kopp rykande hett kaffe och bläddra i din dagsfärska lokaltidning. Även om du emellanåt sneglar på de större alternativen som DN och Svenska Dagbladet.

Fråga: Vad är det för färg på min cykel? Rätt svar: Röd
Svar: 118 100 tror att din cykel är sandfärgad med små kameler målade på. Detta gör att du enklare kan cykla oupptäckt på dina jakter på skurkar i öknen varje fredag.

Till de mer seriösa frågorna - som jag faktiskt för två sekunder hoppades få ett seriöst svar på, men som jag för säkerhets skull tog något jag ändå visste svaret på - hörde:
* Hur hög är Turning Torso? Rätt svar: 190 meter
* När fyller Sveriges drottning år? Rätt svar: 23 december
* Hur långt är det mellan Haparanda och Luleå? Rätt svar: Tretton mil
* Vilken är Hälsinglands landskapsblomma? Rätt svar: Lin
* Vilken är Norrbottens landskapsdjur? Rätt svar: Lavskrika
* Vilket är riktnummret till Bergsjö? Rätt svar: 0652
* När sköts Olof Palme? Rätt svar: 28 februari 1986
* När sjönk M/S Estonia? Rätt svar: 28 september 1994

Efter varje mer seriös fråga fick jag ett sms tillbaka där det stod "Din operatör tillåter inte att vi tar betalt för din fråga. Fyll på med mer pengar eller försök igen senare. Mvh 118 100". Påpekas ska att det fanns pengar på mitt kort! Och, som sagt, efter alla oseriösa frågor fick jag svar, men inte de seriösa, vilka jag växlade mellan att skicka.

Efter att ha fått svaret på frågan om vilket stjärntecken jag är född i, och sett deras svar, valde jag att försöka precisera frågan och skriva vilket datum jag är född - vilket stjärntecken är jag då? Och till svar fick jag "Din operatör tillåter inte att vi tar betalt för din fråga...".

En varning alltså: Det är absolut inte någon idé att använda deras så kallade tjänst till mer seriösa syften! Stå alltså inte på Stockholm centralstation och fråga varifrån tåget mot Mora går, eller liknande. Dessutom kan det ta en och en halv - två timmar innan de alls svarar "Ursäkta att vårt svar dröjer. Vi hade aldrig räknat med att intresset för vår tjänst skulle bli såhär stort men vi gör allt för att besvara din fråga så snart som möjligt. Mvh 118 100". Det är alltså ingen idé att försöka använda tjänsten till att fuska på prov i skolan eller så vilket i och för sig väl är bra.

Kan man säga att de lurar folk med sin reklam? Tja... Jag vet inte... jag menar, var i reklamen lovar de att svara!? Ingenstans! Var säger de att de bara kommer med flumsvar på flumfrågor? Ingenstans! Var i sin reklam säger de att de bara vill åt folks pengar? Ingenstans. Men i verkligheten är det ju det de vill. Det är bara att hoppas att ingen tar detta seriöst, och kanske råkar illa ut på grund av dem.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 02 maj 2008 15:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: