sourze.se

Vilka sjuksköterskor kämpar?

Den som trodde att sjuksköterskestrejkens främsta kämpar är de som nu gått ifrån arbetet har grovt misstagit sig.

Sjuksköterskan Anton Cetina inleder ett inlägg på "Syrrabloggen" enligt följande:

"Kl 12:00 med Anna-Karin Eklund förbundsordförande jämte oss tågade vi ut ur sjukhuset taggade som aldrig förr!! ÄNTLIGEN!! Akutens tappra syrror hade enorm kämpe glöd!! Riktigt stolt över mina kollegor!!"

Han signerar sedan inlägget med:

"/En trött/sovande Anton Cetina efter en hård dags av kamp!!"

Och jag vill bara be den här uppblåsta tramspellen fara och flyga så långt det går. Har han kämpat? Är han trött?! Tänk nu efter noga...

Sjuksköterskor har ett samhällsviktigt jobb. Skulle alla gå hem här och nu så skulle människor dö. En viss miniminivå på vården måste upprätthållas, även i strejk.

Detta innebär att när avdelningar nu stänger i strejk så måste patienter flyttas till andra avdelningar. De kommer inte att få full vård men åtminstone en miniminivå på vården nog för att de skall få en värdig behandling och om det behövs livsupphållande vård. Detta i sin tur gör att avdelningar som inte är uttagna i strejk får ta hand om dels sina egna och dels andra avdelningars patienter.

Min fru Marlene jobbar som sjuksköterska på Universitetssjukhuset i Lund. USiL är inte uttaget i strejk och tar således emot folk från kringliggande sjukhus där man har lagt ned arbetet. Detta innebär att man på Marlenes avdelning nu har både sina ordinarie patienter plus! andra avdelningars patienter. Beläggningen är mer än 100... man har överfullt. Deras arbetsbörda för att klara detta ökar kraftigt.

Så vem är det egentligen som "kämpar"? Vem är det som skall kalla sig "trött" när dagen är slut? De som lade ned arbetet och gick ut att bära plakat eller inte göra något alls? Eller de som uppräthåller den vård som krävs för att man ens skall få kunna gå ut i strejk utan att människor dör?

De som skall vinna den här strejken är inte de som gick ut genom dörren, utan de som stannade kvar och jobbade vidare. De är de verkliga kämparna. När de inte längre orkar, då är strejken över.

---

P.S: När jag påtalade detta jag skrivit ovan för Anton i bloggens kommentarer valde han att klippa bort inlägget.

Syrrabloggen, Anton Cetinas inlägg: Länk: blogg.aftonbladet.se


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 24 apr 2008 02:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: