sourze.se

Fotboll: Sjung AIK!

I starten av årets allsvenska omgång har AIK utelämnat mycket att önska. Vad har gått fel, varför, och vad kan vi göra? Låt oss sjunga AIK!

Stockholm våren 2008. Våren har intagit huvudstaden med stormsteg och stadens gator börjar fyllas av trekvartsbyxor och halvöppna Batistini-skjortor som ingen vill erkänna är Batistini, givetvis. Fotbollssäsongen har precis dragit igång, och det är med storm. Djurgården tackar sin heliga ängel för stjärnskottet Rajalakso, Hammarby är fortfarande helt chockade över hur en andrahandsmålvakt som "Poppen" lyckats konkurrera ut en landslagsmålvakt och AIK, ja där finns det helt andra saker att reflektera över. Hammarby och AIK spelade i mitten av april derby på Råsunda Stadion. Som hängiven och näst intill fanatisk AIK-supporter befann jag mig givetvis på den norra läktaren.

AIK sätter 1-1 i slutminutrarna och AIK-klacken blir helt till sig av lättnad och det firas på alla håll och kanter i Solna Stad. Men, under den här matchen hände det någonting som kommer att ärra AIK för en lång tid framöver. I mitten av andra halvlek bryts matchen eftersom ett antal personer på Norra läktaren ansett sig vara berättigade till att störa matchen på ett sådant sätt så att den mediokra domaren, anser det vara nödvändigt att bryta. Först ut är speakern på Norra som skriker åt folk, på ren svenska, "ge fan i att kasta in grejer". Reaktion: noll. Nästa person till undsättning är AIK:s demontränare Rikard Norling som ber om lugn, och förklarar lugnt och sansat att han ska gå in och prata med spelarna och få dem att vinna matchen. Reaktion: noll. Siste man till mikrofonen är en representant ifrån AIK:s mest fruktade supporterfalang - Firman Boys. Han ber idioterna, som just nu är en hårsmån ifrån att fixa tre pinnar till Bajen, att ge fan i att kasta in grejer - vi klipper Bajen efter matchen istället, lyder budskapet. Till publikens jubel lugnar stämningen ner sig och matchen tar fart igen efter att hela AIK:s omgivning blivit belägrad av poliser och ordningsvakter.

Självklart är det här rena jävla idiotier. Det går redan riktigt jävla dåligt för vårt älskade AIK, och nu ska vi supportrar även behöva stå till svars för att några få idioter har kastat in allt ifrån papper till MP3-spelare vem fan kastar in en MP3-spelare? Allvarligt? till parfymer AXE, hoppas jag. Alla är frustrerade i det läget som det är nu. Spelare, tränare, sponsorer, supportrar. Supportrarna ja, det är ju vi som får lida för det här. Det enda vi vill är att det ska gå bra för vårt lag, att de spelare som representerar AIK på den finaste gräsmattan i hela världen gör det med hjärta och passion och att vi som lever för laget AIK ska kunna göra det utan att skämmas för hur andra supportrar beter sig.

AIK har rejäla problem just nu. Vi har en hel drös med välbetalda fotbollsstjärnor från alla håll och kanter på jordens yta som är skitduktiga på sina individuella prestationer, vi har en målvakt som inte verkar ha en aning om hur man stoppar bollar från 30 meter och framförallt har vi ett anfall som gör allt annat än mål. Det här är inte längre acceptabelt. Vi kan bara sitta och be till Norling och Nebo att dem hittar en spelstil som funkar. Vi måste låta laget koncentrera sig på hur dem ska få sina extrema individuella skickligheter att passa ihop med varandra så att vi kan få se ett SM-guld i den nära framtiden, för vi som lever för sporten och allt runt omkring det nöjer oss inte med att spela lika mot Kalmar eller vara "nöjda" över att inte förlora med mer än 0-2 mot IFK Göteborg. Endast det bästa duger för en riktig AIK:are, vi vill inte se några halvdana insatser ifrån varken tränare eller spelare.

Faktum är att spelet på planen speglar sig rakt av mot läktaren just nu. Tyvärr. Vi har världens finaste klack i AIK, med otroliga sånger och fantastiska TIFO:n, men när en liten grupp personer av så pass många lyckas förstöra för så många av oss blir spelet på läktaren precis så osammanhängande som det på planen. Till nästa match: istället för att kasta in dvd-spelare, snowboards eller krukväxter på planen så tycker jag att vi enas på Norra ståplats där vi tillsammans kan göra skillnad för laget. Låt oss sjunga vårt lag in i den känsla som enat AIK:are under många årtionden tidigare och låt oss slippa bli associerade med inkastade parfymflaskor och mp3-spelare och låt oss bringa tillbaka den stämpel som AIK burit under många år - med stil och klass!

Framåt stolta AIK!


Om författaren

Författare:
Anton Ericson

Om artikeln

Publicerad: 24 apr 2008 17:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: