sourze.se

Avskaffa värnskatten!

DN den 16 april 2008 Ledaren: "Beklämmande nog orkar inte regeringen att avskaffa värnskatten, en straffskatt på högre utbildning."

Det börjar gå ett spöke genom världen. Denna gång är det inte Kommunismen som i Manifestet från 1848 utan Gini-coefficienten som var som störst 1929 och är på väg att
överträffa den då uppnådda.

I en artikel i Financial Times den 8 april 2008 skriver John Plender under rubrikerna " Mind the gap - Why business may face a crisis of legitimacy." att kapitalismen kanske går in i en svår kris. I samma tidning den 4 mars 2008 skriver Geoff Dyer en artikel med följande rubrik:" Brasiliens läxa för Kina: Strunta inte i ojämlikheten." Han skriver vidare: "Om man använder Gini-coefficienten för att mäta inkomstfördelningen så betyder "noll" fullständig jämlikhet och "ett" fullständig ojämlikhet. Brasiliens siffra nu är 0,53 och den faller och Kinas är 0,47 och stigande. Siffran för USA är 0,41 och Indiens 0,31/-/ Som Latinamerika kan intyga kan snabb tillväxt efterlämna djupa sociala sår."

Enligt Per T. Ohlsson i Sydsvenskan den 13 april 2008 har Sverige den " mest ojämna fördelningen Gini-coefficientenbland de undersökta länderna OECD: 0,89. I USA är den 0,81. Jämnast är förmögenhetsfördelningen i Italien: 0,61. Om Ohlsson eller Plender har rätt kan jag inte avgöra men de har olika siffror för USA.

DN skriver i en ledare den 16 april 2008 att "beklämmande nog orkar inte regeringen avskaffa värnskatten, en straffskatt på högre utbildning."

Enligt Plender ökade mellan 1979 och 2005 inkomsterna i USA före skatt för de fattigaste med 1,3 procent per år, medelklassens ökade med mindre än en procent medan de högsta en 1 procenten ökade med 200 procent före skatt och ändå mera slående 228 procent efter skatt.

För Sverige är nog siffrorna inte lika alarmerande men ganska lika ändå när det gäller inriktningen att de allra rikaste får mest av den gemensamma kakan. De nya moderaterna har i och för sig den riktiga inriktningen att låginkomsttagare skall få skattesänkningar först. Det borde dock inte hindra att också medelklassen borde få slippa värnskatten som tillkom när Sverige var i kris och som skulle ha tagits bort när Sveriges affärer förbättrats i likhet med vad som är fallet nu. Medelklassens höga skatter gör att många högt utbildade personer flyr landet för högre betalda arbeten utomlands. Det är nog en dålig affär för Sverige.

De stora och ökande skillnaderna mellan människor i världen är mycket oroande. Dessa kan leda till att det till slut blir en revolution mot de stora orättvisorna och att de gamla revolutionshjältarna från 1900-talet kanske kommer till heders igen om så där tjugofem år.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 22 apr 2008 23:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: