sourze.se

Zitiz - en "b"-version av Sourze

"Okej, det är lätt för mig att sitta här och kritisera en "konkurrent" till den nättidning i vilken jag själv skriver, men ärligt talat så försökte jag verkligen ha en objektiv utgångspunkt när jag kollade Zitiz."

Den senaste tidens turbulens kring Sourze förklaras som en följd av ägarbytet som inträffade för en kort tid sedan. Att sajten försvann ifrån våra dataskärmar under en hel veckas tid orsakade en rad spekulationer av vilka en var att Sourze kanske håller på att slås ihop med Zitiz. Det som väckte den spekulationen var att man hamnade på sajten www.zitiz.se när man försökte komma in på www.sourze.se. Det gjorde att jag liksom många andra kollade Zitiz för att se vad det var för nättidning. Det jag fann var inte särskilt imponerande, för Zitiz visade sig vara en "b"- version av Sourze. Dessutom tyckte jag att den var rätt så trist som tidning och till skillnad från Sourze saknade Zitiz själ.

Okej, det är lätt för mig att sitta här och kritisera en "konkurrent" till den nättidning i vilken jag själv skriver, men ärligt talat så försökte jag verkligen ha en objektiv utgångspunkt när jag kollade Zitiz. Men det var svårt att låta bli skaka på huvudet. För det första så är "Zitiz kanske det mest okommersiella namnet som finns för en tidning av den typ som man påstår att Zitiz är och skall vara, d.v.s. en seriösare version av Sourze - en slags morgontidningsinspirerad nättidning där läsarna får skriva seriösare inslag än vad vi som skriver på Sourze skriver ! För mig låter namnet Zitiz som en undergroundrock-musiktidning som trycks i någon källarlokal och som läses av långhåriga svartklädda musiker, snarare än en seriös nättidning som den påstås vara. Jag vet inte vem som kommit på namnet, men jag vågar gissa att han eller hon hade druckit några bärs när namnet hittades på.

Artiklarna i Zitiz ser ut som om man haft brist på skribenter och så har man istället engagerat ett mindre antal skribenter att skriver flera artiklar. På en av Zitizs sidor just nu finns elva publicerade artiklar varav sex av samma skribent, Leiyah Lindén, två av Alice Härdin och två av Dunja Vujovic. Kan ni tänka er hur Sourze skulle se ut om man plötsligt publicerade sex artiklar av Sunny Börjesson, och två vardera av Patrick Gallagher och Sten O. Andersson? Skulle det inte bli lite halvtrist att så få skribenter stod bakom texterna? Det enda positiva jag kunde finna i sajten Zitiz var faktiskt bilderna. När det gäller publicering av foton är Zitiz definitivt före Sourze, men vem vet? Kanske Sourze på sin nya server har möjligheten att publicera större och bättre bilder?

Det allra sämsta med Zitiz var startsidan. När jag ringde och talade med den ansvarige utgivaren, Bengt Stillström, sade jag att den var bland de tristaste jag någonsin hade sett på internet. Karln måste ha lyssnat på mig för att nu, idag, när jag kollade zitiz.com strax innan skrivandet av den här texten märktes en rad plötsliga ändringar till det bättre.

Men Zitiz har gjort en sak som jag inte gillar: Man har publicerat en del artiklar som är tagna ur Sourze. Bland annat finns artiklar av Patrick Gallagher och Angus Liddell. Det verkar nästan som om Zitiz har köpt Sourze för att man ska kunna sno våra artiklar? En sak är alldelles klar. Såsom Zitiz ser ut just nu kommer man knappast att locka skribenter varför Zitiz kan komma att bli beroende av Sourze. Kunde inte Schlyter, Daniel Nyhlén & Company ha hittat en bättre köpare?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 21 apr 2008 12:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: