sourze.se

Champions League: Liverpool vidare

Liverpool hade 2-0 från första mötet med Inter i Champions Leagues åttondelsfinal och vann gårdagens match i Milano med 1-0. Liverpool blev därmed som fjärde engelska lag klart för kvartsfinal.

Zlatan, nybliven tvåbarnspappa, har aldrig hymlat med att det är just Champions League han vill vinna och i går hade hans Inter, dock en liten men i alla fall, en chans att gå vidare i den mest prestigefyllda av fotbollscuper. Dock ställde sig elva rödklädda män från nordvästra England i vägen. Liverpool vann första mötet hemma på Anfield med 2-0 efter att Inter fått mittbacken Marco Materazzi utvisad tvivelaktigt och i gårdagens match vann de med 1-0 efter att Inter fått Nicolás Burdisso utvisad, den utvisningen är det dock inte mycket att orda om. Två rätt solklara gula kort resulterar alltid i ett rött kort och då är det bara att lämna planen. Överlag så var Liverpool, med en Fernando Torres i absolut högform, det bättre laget i båda matcherna så utvisningar eller inte förtjänande Liverpool att gå vidare. Tjuren från Madrid, Torres, visade med sitt mål i går att han för tillfället förmodligen är Europas hetaste målgörare. Åtta mål på de fem senaste matcherna talar sitt tydliga språk. Vi svenskar får hoppas och be till gudarna att målformen avtagit till sommaren då Sverige ska möta Spanien i EM-slutspelet. Jag vet inte vad det är med Liverpool som gör att de alltid lyckas spela bra i Europacup sammanhang men inte i ligan. På något sätt känns det som om ligan inte betyder lika mycket för spelarna. Ungefär som om vinsten i Champions League säsongen 04/05 gett dem smak på någonting som ett ligaguld aldrig kan mäta sig med. Oavsett så har de en stor chans att vinna hela turneringen igen. Nyckeln till deras fortsatta framgång ligger i att Torres fortsätter att producera mål och att Steven Gerrard, deras mittfältsgigant, spelar på den nivå som gjort honom till en av världens bästa fotbollsspelare. Matchen i övrigt bjöd knappast på några riktiga höjdpunkter och det blev aldrig riktigt spännande. Dock hade Zlatan ett friläge men han sköt strax utanför. Närmare än så kom aldrig Inter och deras dröm om att få vinna Lo Scudetto och Champions League under samma säsong försvann på ett flygplan med destination Liverpool sent i går kväll.

Inter, som alldeles nyligen firade 100-årsjubileum med stort pompa och ståt hemma i Milano, får fokusera på att hålla Roma bakom sig i Serie A. Roberto Mancinis beslut att sluta som tränare för Inter efter den här säsongen känns som ett bevis på att målsättningen var betydligt högre är att bara vinna Serie A i år. Det som talar för att Inter kommer att ta hem ligaguldet är att Roma lägger allt sitt krut på Champions League.

Nu när alla åttondelsfinaler är spelade kan vi konstatera att av de åtta lag som tagit sig vidare till kvartsfinal så är fyra, alltså femtio procent, av lagen från England. Chelsea, Liverpool, Arsenal och Manchester United har verkligen visat Europa var fotbollsskåpet ska stå i år. Om ni frågar mig så visar det samma sak som jag hävdat i flera år att den engelska ligan för tillfället är den bästa ligan i världen. Topplagen i England är inte alls lika känsliga för skador på nyckelspelare då deras trupper ofta har den bredd som flera av klubbarna nere på kontinenten saknar. Samtidigt verkar spelarna i den engelska ligan vara mindre skadebenägna och bättre tränade att spela många matcher. Även i UEFA-cupen är det flest engelska lag kvar. I vilket fall som helst så kommer fortsättningen av Champions League bli lika spännande som alltid.

Min ranking av de lag som är kvar:

1.Manchester United
Är ett av världens bästa lag och med spelare som Cristiano Ronaldo, Carlos Teves och Wayne Rooney ser de ruggigt starka ut.

2.Arsenal
Ett ungt och orutinerad lag men med Arsène Wengers taktiska hjärna och enorma känsla för lagbygge kan de gå hela vägen.

3.Barcelona
Barcelona kan när de vill spela alla andra lag av planen. Men allt för ofta vill de inte och nu när deras bästa spelare, Lionel Messi, är skadad minskade chanserna drastiskt både i Champions League och i La Liga.

4.Chelsea
Ett lag som trots en kvartsfinalplats i Champions League är på väg mot en usel säsong. Det enda som kan rädda kvar tränaren Avram Grant är en vinst i turneringen. Och när Chelsea får till det kan de vinna mot vilket lag som helst.

5.Liverpool
Som sagt, med Torres i målform kan Liverpool gå långt. Kanske hela vägen men då ska lottningen gå deras väg.

6.Roma
Det lag jag trodde minst på av de italienska. Att de slog Real Madrid var lite av en skräll. De är dock inte tillräckligt starka för att ta sig hela vägen.

7.Schalke 04
Har en bra defensiv men är inte i närheten av de andra lagen.

8.Fenerbahçe
Roliga och underhållande att se på med ett bra offensivt spel. Deras försvar är dock under all kritik och mot tuffare motstånd än Sevilla har de inte en chans.


Om författaren

Författare:
Alexander Brock

Om artikeln

Publicerad: 12 mar 2008 11:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: