sourze.se

Ja, till Kosova av etniska skäl?

Ett nytt land har skapats. Flertalet länder i FN och EU, erklänner Kosova. Men vad är skälet?

Jag minns när kriget bröt ut i forna Jugoslavien. Diktatorn Tito styrde med järnhand och efter hans död, flög locket av från kastrullen och allt rann över. Hatet, mellan regionerna och mellan folkgrupper som känt sig förfördelade.

Nu flera år senare är Kosova erkänd som en egen stat. Visserligen inte av alla länder. De som säger nej, är rädda för att samma sak ska hända i respektive land, som Spanien och Baskien för att nämna ett exempel.

Jag har hört att en av anledningarna till att de fick utropa sig till en egen stat, var att Kosova består av 90 procent kosovoalbaner och att de alltid har förtryckts av alla andra folkgrupper i ex-Jugoslavien. Eftersom albanerna är i majoritet i Kosova ska det nu bli lugnare och bättre om de får styra sig själva, med ekonomisk hjälp av EU.

Om detta med etnisitet är en av anledningarna, och dessutom den tyngsta, då undrar jag, varför det ska vara bra med mångkultur i Holland, Frankrike, Storbritannien, Danmark och i Sverige med flera länder, men inte i ex-Jugoslavien?

Missförstå mig inte, jag har ingen åsikt att Kosova blir egen stat, det är bara anledningen, om den stämmer, som förvånar mig!

För på något sätt känns detta som ett budskap, om att ett homogent samhälle fungerar bättre än ett mångkulturellt.

Rätta mig om jag har fel!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2008 16:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: