sourze.se

Nu blir Ryssland kristet igen

Nästa vecka kanske Ryssland leds av ett kristet par!

Idag, den 2 mars 2008, väljs med största sannolikhet Dmitrij Medvedev till president för det väldiga Ryssland. Han är känd som en f.d. hårdrockare, men mindre känt är att han i 23-årsåldern lät döpa sig hos den ortodoxa kyrkan. Sådana vuxendop brukar också kallas bekännelsedop.

Detta var ju under den hårda kommunisttiden då man kunde bli avstängd från skolor m.m. om man tog ett så demonstrativt steg. Det kunde verkligen kosta att vara kristen. Nu framkommer också att hustrun Svetlana länge varit verksam i kyrkans sociala arbete. Det är ju också en kristen bekännelse. Kommer detta att ha någon betydelse för Ryssland framtid. Får nu Ryssland en kristen presidentfamilj?

Intressant är ju att Medvedev samarbetat med Vladimir Putin under många år i St. Petersburg. Putin som genast efter sitt makttillträde markerade sin samhörighet med den ortodoxa kyrkan. Han har fotograferats ofta i hop med prästerskapet och svårt förfallna kyrkor repareras. Det gäller även den väldiga katedralen vid Röda torget. Staten måste ha lagt ner oerhörda summor på detta.

Personligen har jag svårt med kombinationen KGB-chef under sovjettiden och Putins kristna intresse. Men han kan mycket väl tidigt ha ansett att kommunismen gjort bankrutt och så sökte han sig till de gamla källorna. Kristendomen firade tusenårsjubileum i Ryssland för flera år sedan. Han har vid intervjuer sagt sig vara rätt flitig kyrkbesökare och bibelläsare. Men han är mer känd som kampsportare.

Det väckte stor uppmärksamhet då förre presidenten Boris Jeltsin begravdes under strikt kyrkligt ortodoxa former i april år 2007. Han hade varit en stor kommunistledare, men senare förklarade han sig som oberoende, ja han rent av förbjöd partiet. I det ideologiska vakuum som följde pekade Jeltsin ut kyrkan som Rysslands sanna själ. Han blev den förste ryske statsman på över 100 år som fick en kyrklig begravning. Vi kan nog utgå från att Boris J. och hans anhöriga kommit överens om detta arrangemang. Han var Rysslands förste demokratiskt valde president från 1991 till 1999. Han visade tecken på starkt alkoholberoende.

Ryssland som officiellt var helt ateistiskt i ca 70 år var sannolikt mycket aktivt i försöken att kristna Sverige . Vi vet namnen på engelska och tyska missionärer men inte på någon rysk. Men jag är personligen säker på att östra Sverige tidigt fick kontakt med den ryska kyrkan. En kyrka som alltid talat om Det Heliga Ryssland, den Heliga ryska jorden, det Heliga ryska folket osv. Detta förbund mellan kyrka och folk har nog frisinnade svenskar svårt att leva sig in i.

Men nästa vecka kanske Ryssland leds av ett kristet par!

Jan


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2008 17:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: