sourze.se

Charlotte Perelli gudomlig på scen

"Men en sak om Linda Bengtzing: hon är en av Sveriges absolut bästa underhållare! Och hon är en känslig tjej med stor passion för det hon gör. Därför tänker jag nu ge den där korkskallen Alex Schulman en riktigt känga här."

Den här gången hade C-O Schlyter rätt! På ett sms till mig strax efter att alla låtar hade framförts skrev Sourzes chefredaktör att Charlotte Perelli och Linda Bengtzing skulle gå till Globen. Jag trodde förstås på Perelli, men också att Calaisa skulle gå vidare direkt. Efteråt fick jag ett kaxigt sms från Schylter: "Vad var det jag sade?"

Men denna veckan är jag lite handikappad vad det gäller att skriva om Melodifestivalen, för jag befinner mig utanför Sverige och har därför inte kunnat se tevesändningen på vanligt vis. Jag lyckades dock få upp den på SVTs hemsida medan den pågick och med undantag av ett och annat avbrott på grund av dåligt bredband i Baltikum, lyckades jag ändå höra samtliga låtar.

Det finns flera saker att säga om den sista deltävlingen: För det första var det den bästa av alla fyra, inte bara på grund av artisterna, men låtarna var av mycket högre klass än i de övriga tre delfinalerna. Charlotte Perelli var gudomlig på scen och hennes låt "Hero" var Bobby Ljunggrens bästa i år. Jag var lite hård mot honom förra vecka, efter fiaskot med Ainbusk Singers, men "Hero" är rena beviset på vad jag skrev, nämligen att Bobby borde skriva sina låtar själv eller med en enda medupphovsman och inte med flera kockar, för då smakar inte soppan lika gott. Hero är onekligen den bästa låten i årets Melodifestival och mitt stalltips är att det blir Charlotte Perelli som vi skickar till Belgrad. Om så inte blir fallet, då har svenska folket tappat greppet, men det tror jag inte att svenska folket har gjort.

Att Niklas Strömstedt var så korkad som att ge sig in i Melodifestivalen fick han betala dyrt igår. Det är också bevis på vad jag skrev tidigare, om att Christer Björkman måste avgå. Strömstedt är inte den första s.k."Jokern" som Björkman kallat in och där resultatet blivit fiasko. Herregud, Björkman kommer snart att skrämma bort alla Sveriges duktiga artister från Melodifestivalen, när de ser hur illa det har gått för en del av årets Jokrar. Nej, men skämt åsido så var Strömstedts låt inte särskilt bra och det var därför han försvann snabbt. Tjejgruppen Calaisa var en riktigt överraskning. Jag trodde faktiskt att de skulle gå vidare. Låten "If I could" var trallvanlig, och tjejerna sjöng bra och den där fiolen gjorde mycket må ni tro! Men det bästa var att tjejerna spelade gitarr - visst är det sexigt med tjejer som lirar gitarr? Och ännu sexigare när de spelar fiol! Hoppas att de har en bra manager som inser värdet i att skicka ut dessa duktiga tjejer på turné så fort som möjligt efter Melodifestivalen.

Utan att hoppa på min gamle kollega Henke Wikström, som haft en hel del flyt i årets Melodifestival och som är en av upphovsmännen till bidraget "Pame", vill jag säga att Daniel Misogiannis stora nackdel var att han bildmässigt blev en "Martin Rolinski kopia" Jo! Han som sjunger i BWO och låten var dessvärre inte Henkes bästa verk. Dock var Daniel en ganska bra sångare och det blev ingen fiasko såsom förra veckans Ainbusk Singers-bidrag. Det "funkade" som man brukar säga på musikerspråk.

Nordman har inte haft en riktigt brakhit sedan deras debuthit "Vandraren" och jag var lite skeptisk inför deras framträdande för de verkar vara trötta och de tycks nästan alltid låta likadant. Dock var "I Lågors sken" en ganska bra låt och det förvånade mig inte att de gick vidare till "Andra chansen". Det var faktiskt på grund av låten - och inte på grund av att de är Nordman. Det är ett bevis på att årets tevetittare röstar på låtarna och inte artisterna!

Det mest överraskande bidraget i tävlingen var Sibel med sin "That is where Ill go", Ni som är yngre vet kanske inte vad jag snackar om, men ni som är i min ålder minns säkert Irlands "Dana" som år 1970 vann hela Eurovision med låten "All kinds of everything". När Sibel kom ute på scenen var det Dana jag tänkte på. Denna Sibel har samma utstrålning och en lika fantastisk röst som Dana hade då. En kandidat för Globen efter andra chansen enligt min bedömning och en ny stjärna är definitivt född.

Frondas "Ingen mår så bra som jag" var ingen höjdare, men det var heller ingen dålig låt. På 80-talet hade den säkert gått hem, men inte i dag.

Och så till allas vår lilla älskling Linda Bengtzing! Visste är hon en kul brud? En trevlig sådan också. Jag har haft äran att ha jobbat lite med henne i början av hennes skivkarriär. Då gjorde hon kanonbra ifrån sig på Wallmans Salonger, och i går gjorde hon det återigen med "Hur svårt kan d va?". Det var en riktigt Bengtzinsk hit. Linda kommer troligen aldrig att vinna Melodifestivalen, för hennes låtar är inte den typ av låtar som man skickar till en internationell tävling. Precis som Nanne Grönwalls, är de inhemska svenska låtar och hör hemma endast på en svensk scen. Men en sak om Linda Bengtzing: hon är en av Sveriges absolut bästa underhållare! Och hon är en känslig tjej med stor passion för det hon gör. Därför tänker jag nu ge den där korkskallen Alex Schulman en riktigt känga här. Karln skrev i sin s.k. "Inne och ute lista" i fredags att Linda Bengtzing var så publicitetssugen att hon, för att få en helsida i en kvällstidning, skulle ha gett sin story om en gammal romans till kvällspressen. Är du dum i huvudet Schulman eller har du inte lärt dig hur kvällspressen fungerar? Det var kvällspressen som skapade storyn från gamla intervjuer och jag tror inte alls att Linda har sökt den där helsidas alldeles själv. Hon är inte den typen!

Björn Gustafsson var inte rolig. Jag säger inte mer. Ni vet precis varför jag tycker det. Däremot verkar det som om Nour äntligen börjar fatta hur man ska bete sig i teverutan, men det var tråkigt att hon kom på det till sista deltävlingen. Och Luuk ska jag inte skriva om. Han är inte ett skvatt roligt - inte enligt min uppfattning i alla fall. Hans fåniga tävling mot artisterna är dålig TV underhållning.

Okejdå, vi får se nu vad som händer, men kom ihåg vad jag sade, Charlotte Perelli borde vinna och med den låten skulle hon faktiskt kunna vända på hela Eurovisiontrenden från alla dessa dumma halvdåliga låtar som vi sett de senaste åren, till att få Eurovision tillbaka till vad den egentligen är - en Song Contest! Om så sker får Ni tacka Bobby Ljunggren och Fredrik Kempe
som är hjältarna som skrev låten "Hero".


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2008 16:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: