sourze.se

Sverigedemokraterna och islamofobin

I DN har i ett par veckor en debatt om islamofobi rasat mellan framför allt den neoliberale bloggaren Johan Norberg och journalisten Andreas Malm. Nu ger sig även sverigedemokraterna in i debatten.

Jimmie Åkesson, sverigedemokraternas partiledare, anser i sitt inlägg i DN att debatten kring radikal islam och islams kulturella påverkan på Västeuropa präglas av trångsynthet. Intressant ordval, trångsynthet, Åkesson väljer. Just trångsynthet är det som präglar, och för den delen, alltid präglat sverigedemokraternas åsikter och tankesätt. I typiskt sverigedemokratisk anda påstår Åkesson att den muslimska invandringen till Sverige lett till bland annat ökad kriminalitet och sociala problem. Vilka bevis han har förr dessa anklagelser nämner han dock inte. Förmodligen för att han helt och hållet saknar dem och baserar sina främlingsfientliga påståenden på rena lögner. Givetvis finns det kriminalitet och sociala problem, men att den svenska muslimska befolkningen skulle vara den bakomliggande orsaken är helt enkelt inte sant. Att sverigedemokraterna tillåts debattera och framföra sina åsikter i en respekterad tidning som DN är oroväckande i sig, att de sedan anses ha status av ett riktigt parti är inget mindre än en katastrof och tragedi för Sverige som land.

Islamofobin är utbredd i Sverige, du behöver inte gå så där fruktansvärt långt bort i din vänskapskrets för att inse det. Det lovar jag. Men varför är alla så "rädda" för muslimerna? Att det beror på ett icke-parti långt ut på den högerextrema kanten och deras högt uppskruvade retorik vill jag inte tro. Men tyvärr blir många som på grund av olika omständigheter är missnöjda med den politik som funnits i Sverige påverkade av just den s.k. "kritiken" mot islam som Åkesson och hans kamrater ägnar sig åt och tar den för sanningar. Precis det missnöjet använder sig sverigedemkraterna och andra rasistiska organisationer av för att få fram sitt budskap och få folk att lyssna. De tar en grupp i samhället och skyller alla problem på dem. Sedan skriker de sig hesa över att de muslimerna måste ut ur landet oavsett om de är infödda svenskar eller ej. Allt är deras fel. Muslimernas kultur håller på att underminera det underbara land som en gång var Sverige. Tyvärr finns inte den utopi som sverigedemokraterna eftersträvar, den har aldrig funnit. Kriminaliteten och de sociala problemen fanns långt innan muslimerna kom och "tog över" vårt älskade land. Hur någon sedan kan påstå att sverigedemokraterna inte är rasister och islamofober är en gåta. Förmodligen beror det på okunnighet. Precis som Andreas Malm skriver i sitt svar till Jimmie Åkessons debatt så ligger begreppet etnisk rensning inte långt bort i den avsiktsförklaring som sverigedemokraterna har. Intelligenta och allmänbildade människor kan väl inte vara så lättlurade att de faller i den fälla som gillrats så många gånger förut och som fått förödande konsekvenser för mänskligheten? Vi minns alla förintelsen under 1930- och 40-talen och ännu mer aktuellt den etniska rensningen i Kosovo under 90-talet.

Debatten kring islamofobi måste få fortsätta i Sverige, för den behövs nu mer än någonsin, och om den kunde hållas utan inlägg från vare sig sverigedemokraterna, nationaldemokraterna eller några andra rasistiska organisationer vore högst önskningsvärt. Tyvärr blir det nog inte så. Är det ingen mer än jag som är uppriktigt oroad av vad som håller på att ske i vårt älskade land. Ska dessa främlingsfientliga krafter få påverka och influera debatten i Sverige? Genom att konsekvent sprida lögner kring sig skapar de en opinion som annars aldrig uppstått.


Om författaren

Författare:
Alexander Brock

Om artikeln

Publicerad: 26 feb 2008 22:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: