sourze.se

På spaning efter Strindberg?

Igår natt öppnades portarna till årets kulturella begivenhet: bokrean!

I Finland har rean sakta men säkert fallit ihop som en torr sufflé, i Danmark likaså, men i Norge lever den och i Sverige är den, näst intill, årets största händelse inom kulturen.

I Stockholm kommer det att skickas ut reportrar med kameran i högsta hugg. Ordern lyder: Se till att hitta folk, mycket folk, som köar utanför någon av de större bokhandlarna. Se till att du får med folk som vill köpa några våra gamla svenska klassiker, som Selma Lagerlöf, och Strindberg, gör sig bra i TV, du vet!

Kameran kommer att följa med kunderna in i affären, och där fokusera på var de flesta händer samlas. En vild gissning är att Stieg Larssons trilogi, är en av de begärliga författarna.

Det bröt ut lite av en panikkänsla i bokhandelslägret, när det uppdagades att nätbokhandlarna gick ut i förväg med bevakningslistor för sina kunder. Det fanns en överrenskommelse, när starten skulle skjutas igång, och då skulle alla vara med, bakom samma startlinje. Men den här gången gick något snett, en del tjuvstartade.

Nu blev de inte diskvalificerade, som brukligt är, men det hyttes med och annat pekfinger! Ajabaja!

Men hur ser det "egentligen" ut? Jo, Adlibris.se ägs av Bonniers, som i sin tur äger en förfärligt massa boktitlar, bland annat författare Leif GW Persson, har köpts ifrån Piratförlaget, som i sin tur ägs av Jan Guillou och Liza Marklund. De ger ut c:a 150 titlar per år!
Coop Forum äger Bokus.com

Expressen, GT och Kvällsposten Bonniers. TV4 Bonniers.
Bonniers har c:a 150 företag med 12 000 anställda i 20 länder.

Eftersom de flesta har tummarna i samma humhum, är det kanske inte så märkvärdigt att det inte blev större rabalder av tjuvstarten.

Ska jag ut och ställa mig vid någon bokhandlares dörr inatt? Nä, inget för mig! Jag bor på landet och handlar, ibland, det jag behöver på nätet. Men självklart handlar jag i bokhandeln och andra affärer, för jag gillar mötet med personal och andra människor. Men jag är inte förtjust i att knuffas i affärer. Jag har så ont i min kropp, p.g.a. min sjukdom, och får jag massor av knuffar, har jag ont i flera dagar, efter det. Alltså är reor inte längre något för mig!

Men jag hoppas att bokrean återkommer som en kulturhändelse varje år! Intresset för att läsa böcker, är ett av de viktigaste ämnen att uppmuntra!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 26 feb 2008 17:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: