sourze.se

Serbien sprider oron till Kosova

Det är möjligt att Serbien nu försöker exportera våldet för att åstadkomma en delning av Kosova.

En handgranat exploderade imorse vid distriktdomstolen i serbbebodda delen av Mitrovica, samtidigt som Kosovas polis utreder vittnesuppgifter om att serbiska extremister har börjat dela ut vapen till serberna i staden.

Den oroande utvecklingen kommer efter en våldsam natt i Belgrad, Serbien, där en mobb av serbiska fascister attackerat och satt eld på flera länders ambassader, däribland också USA:s ambassad.

FN:s säkerhetsråd fördömde idag Serbien för ambassadkränkningarna. En USA diplomat anklagade idag direkt premiärminister Kostunica som ansvarig för angreppet.

Många av de ambassader som angreps är på samma gata som det serbiska inrikesministeriet, som ansvarar över polisen och ambassadskyddet. Den amerikanska ambassaden är t.ex. på nr 50, det serbiska inrikesministeriet på nr 30, av samma Knez Milos gata i centrala Belgrad.

Myndigheterna i Kosova är oroliga att Serbien nu försöker exportera våldet till Kosova. Presidenten Fatmir Sejdiu varnade imorse Serbien att inte underblåsa våld i Kosova då det kan medföra "allvarliga konsekvenser".

"Det finns de som vill destabilisera Kosova och skapa en alarmerande, hopplös situation som skrämmer bort det internationella samfundet", sa Sejdiu till AP.

"En delning av Kosova medför allvarliga konsekvenser för regionen och någon kommer sedan att ställas till svars".

I tisdags anföll serbiska extremister två kosoariska tullposteringar vid gränsen mot Serbien, varvid en sprängdes i luften och en annan sattes i brand. I onsdags anfölls gränsposteringarna på nytt av serbiska arméreservister som stridit mot Kosova under kriget 1996-1999.

Imorse attackerade serbiska extremister i Mitrovica en TV-team bestående av bl.a. albanska journalister från Top Chanel TV.

Attackerna har fått stöd av åtminstone delar av den serbiska regeringen. Serbiens minister med särskilt ansvar över Kosova, Dusan Samardzic:

"Attacken är legitim. Vi kommer inte tillåta någon gräns eller tullar mellan Serbien och Kosova".

Samardzic är medlem i premiärministern Vojislav Kostunicas parti, vars ledare och medlemmar var med och organiserade demonstrationen och oroligheterna i Kosova.

Det är möjligt att Serbien nu försöker exportera våldet för att åstadkomma en delning av Kosova. Busslaster av serbiska extremister har anlänt till Kosova från städer i Serbien, något som också DN rapporterade om igår.

De fterföljande uppgifterna om granatattacker och vapen som delas ut leder tankarna till en scenario som föregick det serbiska angreppet mot Bosnien under 1990-talet.

De serbledare som styr i de södra serbiska enklaverna i Kosova är kritiska till våldsamheterna i de norra serbbebodda enklaverna.

"Om Kosova delas kommer de serber som bor i södra Kosovo att hamna i ett mycket prekärt läge", varnade Oliver Ivanovic, ledare för en serbisk organisation i Kosova.

Hon får för ovanlighets skull stöd också av Rada Trajkovic, en annan serbledare i Kosova.

"Tanken om en delning är förräderi mot oss, mot våra familjer och våra barn i södra Kosova", sa hon.

De fredsbevarande trupperna inom K-For har varnat att de inte kommer att tillåta ytterligare kränkningar av gränsen.

K-Fors truppnärvaro i norra Kosova har ökat och Kosovas egna polis återog i onsdags kontrollen över de gränsposteringar som attackerats tidigare.


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2008 09:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: