sourze.se

Krönikan i dagspress är på utdöende?

Krönikörer svärtar ner krönikeformen, då de ägnar sig åt att skriva interna brev, där de skäller ut varandra.

Nu har interna brev där skribenter och offentliga personer skäller ut varandra blivit praxis även på "seriösa" tidningar som DN. Jag trodde det var ett fenomen förbihållet bloggar och nättidningar som Sourze. I bloggvärlden tycker jag det kan höra hemma. Men spaltmeter utrymme ska inte ges till interna konflikter till förmån för resonerande krönikor i dagspress. Vem tror de det intresserar? Då Maria Schottenius i tisdagens DN, 19 februari 2008, får spaltutrymme till att skälla på en meningsfrände, Johan Norberg, i krönikeform och tala om hur värdelös han är, är väl ändå måttet rågat för oss läsare?
Vi skiter i era konflikter. Det fordras väl kanske lite för mycket kreativitet för att komma på ett ämne att resonera kring, då är det lättare att ägna sig åt pajkastning i krönikeform istället?

Nisse Larsson frilansjournalist pratar om i en kurs jag går, att man inte ska skriva krönikor i egensak. Är det något som glöms bort, efter ett tag då man jobbat som etablerad journalist? Man hamnar väl i en slentrian, då man arbetat länge som etablerad? Dessutom tar man sig friheter?

Är det meningen att vi läsare ska heja på en av er? Glöm det. Det är bara så totalt oseriöst, att ta till artiklar och spaltutrymme i dagspress, för att svärta ner varandra.
Ni svärtar ju ner krönikeformen också. Krönikeformen som kan inspirera och ge aha-upplevelser, då den resonerar kring samhällsfenomen och ger nya synvinklar.

En krönika som: "Lär er av mina misstag killar" Länk: dn.se Bengt Ohlsson är ett exempel som får mig som läsare att skratta gott och charmas av den fyndiga krönikören.

Men det är klart, det fordras en del kreativitet för att skapa en artikel med så här kvicka formuleringar, ordglädje och pricksäker analys. Då är det lättare att bälga fram en missnöjesartikel, där man ondgör sig över någon offentlig person och där man kan rapa ur sig oförrätter.

Jag är inte insatt i Johan Norberg och Maria Schottenius konflikt, och jag bryr mig inte heller. Ni kan ju fortsätta med er pajkastning, som ni inspirerats av ifrån bloggvärlden, antar jag?

Jag får se om det dyker upp nya guldkorn som Bengt Ohlssons, ovan nämnd. Men det är det sparsmakat med i dagspress! De riktiga guldkornen finns här på nätet och Sourze, enligt min åsikt.


Om författaren

Författare:
Karin Holmberg

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2008 16:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: