sourze.se

Tito Beltran-målet: En doft av sanning

Maria Lundqvist en kvinna med näsa för rättvisa.

I Sverige - och förmodligen hela värden - finns det endast en utbildad spermahund, Xena. Göteborgspolisen är först i världen med en specialtränad hund som söker efter sperma för att säkra bevis vid våldtäkter.

Nu får dock inte Xena vara ensam i sitt gebit, hon har fått en kollega, Sperma Sally. Var och hur Sally är utbildad vill jag inte veta, men det måste vara en mycket speciell utbildning. Det skall mycket till för att som första åtgärd, när en ung kvinna påstår sig blivit utsatt för våldtäkt, stoppa näsan i hennes trosor. Jag måste erkänna att ingen utbildning i värden skulle få mig att vidta den åtgärden. För mig skulle det framstå som mer lockande att ringa polisen.

Här skiljer sig Xena och Sallys arbetsmetoder. Xena har polisen med sig från början medan Sally väntar med den kontakten i åtta år. Xena är tränad att lämna bevisen så att polisens tekniker kan säkra spår, Sally undanröjer däremot genast bevisen efter genomförd besiktning.

Det känns inte helt rättssäkert att frilansande Sally och Carola, tungomålstalande smisktant, är de vittnen som Ystads Tingsrätt lutar sig mot när de fattar sitt beslut, "utom rimligt tvivel".

Jag har ingen uppfattning om Tito Beltrands skuld, denna dom är en katastrof för alla män och för rättsamhället.


Om författaren

Författare:
REJ

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2008 09:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: