sourze.se

Enskilda katastrofer får inte nog uppmärksamhet

För oss på Röda Korset är det uppenbart att beredskap lönar sig, både när det gäller att spara människoliv och pengar.

För oss på Röda Korset har den ökade uppmärksamheten på klimatförändringarna inte inneburit minskade intäkter till krig och svältkatastrofer. Däremot kan vi konstatera att i och med antalet väderrelaterade katastrofer, såsom torka, översvämningar och stormar, ökar, finns en risk att varje enskild katastrof inte får tillräcklig uppmärksamhet, vilket kan leda till mindre hjälp för de drabbade,

Röda Korset har ju länge arbetat med de humanitära konsekvenserna av kimatförändringarna och i det arbetet ingår också att uppmärksamma behov av katastrofförberedande insatser.

I Bangladesh, till exempel, där minst en halv miljon människor miste livet när en så kallad supercyklon svepte in 1970, har ett omfattande beredskapssystem byggts upp av Röda Halvmånen. I händelse av en cyklon utfärdas varningar, där uppemot 40,000 frivilliga deltar för att med hjälp av megafoner, sirener och trumslag alertera och evakuera tusentals familjer till cyklonskydd.

I Vietnam planterar Röda Korset mangrove som tjänar som vågbrytare, när tyfonerna piskar upp flera meter höga vågor som sveper in över land och förstör odlingsbar mark. Därtill genererar insatsen försörjningsmöjligheter för människor i området.

För oss är det uppenbart att beredskap lönar sig, både när det gäller att spara människoliv och pengar.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 13 feb 2008 12:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: