sourze.se
Artikelbild

Det måste löna sig...

Det är viktigt att arbeta. Arbete gör dig fri.

Alliansens budord är att det ska löna sig. Det ska löna sig att arbeta - det ska löna sig att plugga. Det ska helt enkelt löna sig att anstränga sig. "Man" vill ha lön för mödan. För dom som inte klarar att rätta sig in i the money-making-industry detta kommer det tyvärr att löna sig mindre. "Såklart" kanske ni säger, men frågan är vad som ligger i begreppet löna sig. Vad är det egentligen som vi i dagens värld ser som värdefullt?

Tänk om Alliansens slogan kring betygen i skolan istället för att det ska löna sig att plugga hade varit "det ska vara kul att plugga!"... Nej, det där låter ju inte speciellt konservativt och myndigt. Det låter snarare som något en socialdemokratisk "flumskola" skulle kunnat hitta på. Att något är kul innebär väl också per automatik att det är onyttigt och att barnen lär sig mindre. Ska inte det som är viktigt och betyder något helst vara lite jobbigt och göra lite ont.

Ibland hör man människor ifrågasätta vad vissa saker i samhället "ska vara bra för". Det kan t ex handla om ett ifrågasättande kring de bidrag som staten ger ut i kulturstöd för små obskyra teatergrupper, som sedan i efterhand visat sig "inte ha lönat sig". Eller andra bidrag som delas ut hej vilt och utan krav på återbäring. Enligt dessa ekonomiska rationalister är detta totalt bortkastade pengar. Men är det verkligen det? Vem bestämmer vad som lönar sig i långa loppet? Är det bara pengar det handlar om?

Det verkar som om vissa människor ser allt genom ett ekonomiskt pengafilter. För dessa människor har endast det som lönar sig i reda pengar ett existensberättigande. Hellre måla hötorgskonst som de flesta ser vad det är och där du kan få en slant att köpa mat för, än att måla något abstrakt och introvert som majoriteten inte förstår sig på... eller...? Hellre göra tv-program som Idol eller Postkodlotteriet som folk faktiskt tittar på och som bringar annonsintäkter, än att göra dyra dokumentärer som bara ett fåtal tittar på. Låt allt här i livet mätas genom hur mycket pengar det genererar! Vare sig det är sprit, spel eller allmänt horeri.

Hur skulle ett samhälle se ut om man hårddrar detta att allt ska löna sig? Där endast verksamheter och människor som drar in pengar får "finnas kvar". Där pengar och endast pengar upphöjs till den förnämsta måttstocken på vad som är bra i ett samhälle.

Tänk istället om vår tids budskap skulle vara; "det ska löna sig att vara snäll". Nja, det skulle nog inte göras så mycket affärer som det görs idag om man hade den inställningen. Eller "det ska löna sig att tänka goda tankar" - nej knappast. Det handlar ju om att ta plats och armbåga sig fram här i livet. Det är dessa beteende som premieras i vårt samhälle. Ju mer högljutt, desto bättre!

Det är motsägelsefullt det där med pengar, för ibland handlar ju faktiskt vinst om att vilseleda, utnyttja och skaffa sig fördelar på andras bekostnad. Det kallas ju till och med "vinstutnyttjande", vare sig man utnyttjar människor, maskiner eller naturen.

Måste man inte tänka om lite? Ska det som idag inte kan värderas i pengar inte få vara värt någonting? Ska företeelser inte vara värda något förrän man satt en prislapp på dem? Ta luften t ex. Utsläppsrätter har gjort industrier och företag uppmärksamma på att miljön också har ett "värde" och alltså är något man ska respektera och ta hänsyn till. Eller ta hushållsnära tjänster. Ett arbete som förr gjorts "gratis" av i första hand kvinnor har plötsligt fått ett värde.

Det är väl helt enkelt så. Saker, natur och människor får ett värde först när prislappen är satt. Men vilka står bakom dessa marknadskrafter och kan dessa krafter ha ett moraliskt och etiskt omdöme? Eller är det utom vår kontroll?

Det är viktigt att arbeta. Arbetet gör dig fri. Det spelar liksom ingen roll hur du gör det. Bara du tjänar pengar. Om du sedan lurar på folk saker dom egentligen inte vill ha spelar ingen roll. Det enda som betyder något roll är den ekonomiska vinsten. Allt ska mätas i pengar. Alliansen gör allt de kan för att förstärka denna utvecklingslära, när de går på i 180 och menar att allt ska "löna sig". Du tillåts helt enkelt inte ha ett människovärde om du inte kan generera pengar.


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 08 feb 2008 10:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: