sourze.se

Tadic segrar, förlorar Kosova

Ett fanatiskt motstånd från Tadic mot två albanska stater på Balkan kan faktiskt leda till att det blir bara en sådan: Storalbanien.

Serbiens nya president blir EU-favoriten Boris Tadic. Han vann i den andra omgången över sin motkandidat, ultranationalisten Tomislav Nikolic, med knappt 128 000 röster över.

"Detta visar att Serbien är en europeisk demokrati", sa Tadic till sina anhängare när det första preliminära valresultatet blev känt.

Slutresultatet som kommer på torsdag väntas bekräfta Tadics seger med 50.57 procent mot Nikolics 47.71 procent. Tomislav Nikolic har redan erkänt sig besegrad och har gratulerat Tadic.

"Jag har förlorat med blott två procent. Min politiska kamp fortsätter", sa Tomislav Nikolic till besvikna anhängare i den serbiska huvudstaden Belgrad.

Tadic fick stöd i större städer i centrala Serbien samt i Vojvodina. I landsbygden fick Nikolic större stöd.

Även serberna i Kosova fick delta i det serbiska presidentvalet, då FN-styret UNMIK valde att även i år följa sin policy att "inte stödja men heller inte hindra" ett serbiskt val.

Sammanlagt 16,455 serber röstade i tre enklaver, norra Mitrovica, Albanik/Zubin Potok och Vushtri/Vucji Trn. Ultranationalisten Nikolic fick 73,66 procent av Kosovaserbernas röster, medan EU-vännen Tadic fick 25,36 procent.

Albanska företrädare i Kosova har kallat det serbiska valet för "en intern angelägenhet för ett grannland". De har ändå slagit an i en försiktigt optimistisk ton.

"Serbien har valt framtiden i stället för det förflutna", sa premiärministern Hashim Thaçi. "Det är dags för Serbien och för Kosova att gå vidare som självständiga länder mot en integration i EU och i NATO", hoppades den kosovariske presidenten, Fatmir Sejdiu.

De albanska företrädarna i Kosova har varit under internationella påtryckningar att dröja med sin självständighetsförklaring för att inte påverka det serbiska presidentvalet.

Nu lär dock albanerna inte vilja vänta längre. Direkt efter det att serbiska valresultatet tillkännagavs meddelade Kosovas parlament att man i veckan ska anta statsvapen och nationalsång för det självständiga Kosova.

EU meddelade också i går att man ska skicka en "mission" för att övervaka den nya staten. Stalltipset är att man utropar sin självständighet på söndag, i varje fall enligt de odds som större vadslagningsfirmor i Prishtina erbjuder.

En balanserad respons på Kosovas självständighet lär därför bli den första minan för Serbiens nye president Boris Tadic.

Han kan räkna med att Kosova blir erkänt av USA och av samtliga EU-länder utom möjligen Cypern. Grannländerna Albanien, Makedonien, Montenegro, Kroatien och Bosnien har också lovat följa EU. Att bryta diplomatiskt med alla som erkänner Kosova såsom man tidigare hotat skulle därför kunna leda till en farlig självisolering för Serbien.

Det är heller inte troligt att Tadic skulle stödja ett eventuellt serbiskt uppror i Kosova enligt bosnisk modell, något som de fredsbevarande trupperna i K-For uttryckligen lovat att slå ner.

Medierna i Serbien har skrivit om att Belgrad i stället planerar en bojkott mot det nya Kosova. El- och transportvägar kan komma att skäras av samt handeln avbrutas. Det senaste blir kännbart för Kosova, som importerar mer än 90 procent av vetemjölet till basmatvaran bröd från Serbien.

En del serbiska analytiker har dock ifrågasatt om det är rätt väg att gå. Albaniens president och utrikesminister har båda besökt Kosova i dagarna och lovat att ställa hamnar och vägar till Kosovas förfogande för att komma över en eventuell serbisk blockad. Ett fanatiskt motstånd från Tadic mot två albanska stater på Balkan kan faktiskt leda till att det blir bara en sådan: Storalbanien.


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 05 feb 2008 10:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: