sourze.se

"Balkongflickor"

Det låter som om det är skrattande, glada flickor som vinkar från en balkong, men det är döden som är på visit!

Jag vet inte vem som myntade uttrycket "balkongflickor" men eftersom jag vet vad det står för, tycker jag det är fruktansvärt. Hedersrelaterade mord, är ett annat ord. Om det passar bättre? Vet inte, men de debattörer, som påstår att hedersmord är att jämföra med kvinnomord generellt, håller jag inte alls med.

Igår hände det igen. Det som hänt alltför många gånger, redan. En ung flicka, "faller" ut från en balkong och avlider.

- Februari 2007, en 16-åring "faller" ut från en balkong och skadas svårt
- Mars 2007, en 16-åring "faller" ut från en balkong - hon dör.
- Juni 2007, en 17-åring "faller" ut från en balkong och skadas svårt.
- Oktober 2007, en 14-åring "faller" ut från en balkong och skadas svårt.
- Januari 2007, en flicka skadas allvarligt efter att försökt fly från sin familj via balkongen.

Källa: Aftonbladet 4 februari

Jag är fullt medveten om att många kvinnor blir ihjälslagna av sina respektive, eller av sina ex., som inte accepterar att förhållandet har tagit slut. Men då pratar vi till 99 procent vuxna kvinnor och inte barn, omyndiga barn, som enbart har ett ställe att bo på, där det ska delas ut kärlek, förståelse och trygghet, men där det istället delas ut slag, misstänksamhet och till slut det definitiva beslutet: mord.

Jag vill inte, men tvingar mig till att tänka på vad som utspelar sig i huvudet, under de få sekunder det tar innan flickan möter asfalten, som kommer att döda henne. Vad var det sista hon såg? Sin mors ögon? Sin brors? Sin fars? Och vad såg hon i deras blickar?

Jag vet inte riktigt hur man ska kunna bevisa mord, eftersom familjerna tycks sluta sig tätt samman och ingen säger något. Men en sak vet jag och det är att när en flicka kommer till någon myndighet i Sverige och ber om skydd, bör det inte ifrågasättas. Ge flickorna skyddet de så väl behöver. Innan flickan tar steget att be om skydd, har det gått långt. Utbilda socialassistenterna, till att förstå och ge dem vad som behövs för att förflytta flickorna till "säkra" hem!

Jag saknar en riktig diskussion om detta hos alla berörda parter.

Gör något nu!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 04 feb 2008 17:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: