sourze.se

Nu kan Sverige bli OS-föredöme

Den kinesiska regimen fortsätter sin förföljelse av oliktänkande, oavsett OS. Nu bör Sverige markera genom att dra sig ur OS.

Det fanns naiva förhoppningar - bl.a. i Sveriges olympiska kommitté - om att det skulle gynna demokratin i Kina om landet fick arrangera OS.

Men det fanns också andra förhoppningar, kanske en halvdold agenda: Att en positiv svensk inställning skulle gynna exporten till Kina och vår import av billiga varor.

Resonemangen gick säkert i liknande banor i andra länder - annars skulle en kommunistisk-kapitalistisk diktatur inte ha fått OS. Money talks. I alla länder. Och då är mänskliga rättigheter, mord, tortyr och förtryck inte något störande inslag.

Moralen reduceras till en andra klassens produkt.

Att världens blickar nu rikas mot Kina just på grund av OS, det tycks inte bekymra de styrande. De gör ingen hemlighet av att de griper oliktänkande, d.v.s. personer som tydligt vågar hävda att demokrati är bättre än diktatur.

Men det som kommit fram de senaste dagarna är bara toppen på förtryckets isberg. Förföljelsen av Falun Gong-utövare, missnöjda bönder, dito gruvarbetare och andra fortsätter.

Nu borde ledamöterna i Sveriges olympiska kommitté förstå - om de inte förstått det tidigare - vad det handlar om. Om i inte gör det så håller de för både ögon och öron. Eller låtsas inte förstå.

Numera är Sverige sällan ett föredöme. Men här kan vår olympiska kommitté vara en föregångare och säga ifrån:
-Vi drar oss ur förtryckarnas olympiska spel!


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2008 09:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: