sourze.se

Film: Tom Hanks politiska rockn roll

"Jag har länge undrat var den briljante skådespelaren Tom Hanks tog vägen efter att ha befunnit sig i den filmiska hetluften i början av 90-talet. Jag vet fortfarande inte, men ett vet jag: He will be back."

Betyg: VG
Titel: Charlie Wilson´s war
Genre: Politiskt drama
Regi: Mike Nichols
Medverkande: Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman, Julia m fl
Speltid: 1 tim 37 min
Premiär: 1 februari

Jag har länge undrat var den briljante skådespelaren Tom Hanks tog vägen efter att ha befunnit sig i den filmiska hetluften i början av 90-talet. Jag vet fortfarande inte, men ett vet jag: He will be back. Definitivt efter att ha politikerrockat röven av världssamfundet i gestalt av Charlie Wilson, kongressledamot från Texas, som fick Sovjetunionen på fall i ett krigshärjat Afghanistan på 80-talet. Och allt är based on a true story.

I en historia som är som en saga kastas biobesökaren rakt in världspolitiken på slutet av 80-talet. En amerikanskt sedelärande berättelse, som gör att man har svårt att hata den i dag enda och i många läger så förhatliga supermakten USA. På 80-talet var läget ett annat. Kalla kriget pågick mellan de då två rivaliserande stormakterna USA och Sovjetunionen och utspelade sig bland annat i ett tioårigt krig 1978-1988 i Afghanistan. "Charlie Wilson´s war" bygger på CBS News reportern George Criles bok med samma namn - bäst sålda bok i USA 2003 - och utspelar sig i det kapital-politiska spelet bakom de amerikanska kulisserna för att stoppa kriget.

Mike Nichols - Oscarsbelönad regiräv f. 1931 för Mandomsprovet 1967 - är redan en känd politisk röst på "The Huffington Post", en av USA:s mest populära webbloggar. I "Charlie Wilson´s war" överför han med hjälp av Criles bok politiken till spelfilmen och han gör det med stilsäkert drag under cowboybootsen. För den här rullen svänger rejält när Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman och Tom Hanks går loss i groovet av bubbelbadet med kokainsnortande strippor, kapitalistiskt rävspel, storpolitisk magdans, mujaheddinkrigare och afghansk flyktinglägersmisär. Ja, det ryms faktiskt alltihopa i den här fullmatade storyn och dessutom pekar den på en förklaring till upptakten till dagens jihad mot väst.

Tom Hanks Charlie Wilson är en rätt vanlig kille från Texas, som redan som liten såg möjligheterna med det amerikanska demokratiska systemet. Efter en ungdomlig seger - lyckas rösta bort en förhatlig politiker - på hemmaplan, fortsätter han med politiken och blir både ett redskap för högre intressen och en maktspelare med stort politiskt manöverutrymme. Genom sin amorösa kontakt med en av USA:s rikaste och därmed även mest inflytelserika kvinna - självmedvetet elegant spelad av Julia Roberts - lyckas de tillsammans med CIA:agenten - gestaltad som oslipad underdog med oanade kvalitéer av Philip Seymour Hoffman - få Sovjetunionen att tillsammans med USA, Pakistan och Afghanistan skriva under ett FN-avtal om Sovjets tillbakadragande från Afghanistan 1988 och därmed avsluta kriget. Hur det gick till försöker filmen visa - ibland lite väl rörigt och snabbt överstökat - och lyckas väl inte alltid i sitt uppsåt. Men det spelar ingen roll - är man verkligen intresserad finns ju boken - för den här filmen är framförallt historien om hur individer kan göra skillnad i politiken och ha jävligt kul samtidigt.

Förövrigt är det är intressant att se att några av de starkaste filmerna på senare tid - förutom denna, Sidney Lumets "Before the devil knows you´re dead" - är regisserade av 70 :are, vilket är ett starkt inlägg mot ungdomsfixeringens hegemoni inom populärkulturen.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 28 jan 2008 13:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: