sourze.se

Bromölla: Alla idrottsbarn ska få vara med!

Bromölla bör få en guldmedalj för sin policy att idrottsföreningar som inte låter alla ungar spela inte får bidrag.

Bromölla kommun i Skåne visar vägen för hur barnen och ungdomar ska behandlas inom sport och idrott. Ut med cuper och serier, poängtabeller och A-lag. Inga ungar ska behöva sitta på bänken vid lagsport utan alla ska få spela. Man kan ändå inte sålla talanger vid 10 -års ålder.

Genom att återinföra leken till idrotten och genom att sluta toppa ungdomar så de blir ledsna, känner sig misslyckade och kanske senare tappar intresset skapar man förutsättningar för att ungar stannar längre i laget.

Själv fick jag nog av tränaren som krävde att sonen skulle vara klockan åtta på söndagar på träningarna utöver två kvällar i veckan - om inte det var cup hela helgen förstås. Han fick utskällning för att vi skulle resa till mormor och inte kunde delta i Musse Pigg-cupen hit och dit. Efter åratal av sura kommentarer från tränaren gick min stubin och han fick han också några väl valda ord - fotbollsmammor måste trots allt visa att familjen är viktigare än fotboll. Familjen kommer att finnas där vid motgångar, när man behöver transplantation eller när man behöver ett lån. Det får man inte av tränaren, särskilt om man inte tillhör det bästa laget. Så den där tränaren fick en lektion i FIRST THINGS FIRST när han började lägga sig i hur ofta sonen fick träffa släkt. Och sonen började lira fotboll med kompisarna hemma istället för att räkna tabellpoäng för cupen. Idag är han golfare med hcp 5 så det var ju tur att han bytte idrott.

I Finland har man i många städer infört knatteidrott utan poängräkning. Man ser till att alla får lika mycket speltid och mål räknas inte. Bromölla tar nu som första kommun i Sverige ett grepp åt samma håll. Alla lagidrottsföreningar som inte kan presentera den policy som innebär att alla barn får vara med och ingen ska bli petad och bli ledsen när man är liten blir helt enkelt av med bidraget.

Det tycker jag verkligen är en fullträff mitt i krysset. För även de petade ungarnas föräldrar betalar kommunalskatt vilket innebär att också deras barn ska få vara med, eller hur tränaren? Bromölla vinner helt enkelt med 1-0.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 25 jan 2008 13:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: