sourze.se

Jag ska göra dig till en stjärna!

Är detta de magiska ord som kan sluta i rättsalen?

Jag föreställer mig en ung flicka/pojke i 17-18 års ålder, kanske till och med ner till 15 år. Vi döper personen till Kim. Ett unisex namn, som kan bäras av både kille och tjej.

Kim har vuxit upp i ett bråkigt hem. Vid åtta års ålder flyttade föräldrarna isär. Kim vandrar nu, varannan helg, mellan föräldrarna och när Kim är 12 år har båda gift om sig och fått flera barn.

Kim har halvsyskon i båda familjerna och känner sig klämd och osynlig. På sin trettonårsdag får Kim fina presenter men samtidigt frågan om att, oftare, sitta barnvakt till sina halvsyskon. Efter mycket tjat går Kim med på detta.

Ledsen, fylld med längtan efter att bli sedd följer Kim, nu sexton år gammal, med några äldre kompisar ut en kväll. På en bar sitter en ganska välkänd person. Denne lockar till sig Kim och eftersom Kim är fullständigt utsvulten på att bli lyssnad till, sätter sig Kim och tar emot all uppmuntran.

Den välkända personen har stort inflytande inom modell/musik/film världen och har, under sitt samtal med Kim, förstått att detta är en ung, osedd och osäker person.
Kändisen är egentligen inte alls ute efter en ny stjärna, men väl efter sexuell njutning.

Kändisen bestämmer träff med Kim under luddiga löften om att få testa Kim inför en film/sångtest/ modell prövning, vilket naturligtvis Kim mer än gärna vill prova på. Vid det här laget är Kim övertygad om att turen har vänt och är på väg i Kims riktning.

Väl i kändisens studio/atelje/kontor tycker Kim att det är underligt att de är ensamma. Men kändisen övertygar Kim om att det är snart folk på ingång, men de är ute på jobb.

Kändisen undrar lite försiktigt om Kim smakat sprit vid sin unga ålder och eftersom Kim är osäker och inte vill framstå som oerfaren, tackar Kim ja, med en självsäker gest!

Efter en timma är Kim klart påverkad och hämningarna släpper. Kändisen passar på att förföra Kim med ord som "Jag känner att du passar precis för rollen som..." eller "Jag hör att din röst kan utvecklas till något stort och jag är personen som ska hjälpa dig till första steget på karrären...".

Detta första mötet kanske följs av några fler med samma procedur, men i samma ögonblick som Kim t.ex. nämner att en vän, känner till deras förhållande, drar kändisen öronen åt sig. Plötsligt är Kim övergiven. Och när Kim ringer kändisen och försöker få sina frågor besvarade, är kändisens röst hård och Kim blir bryskt avfärdad.

I detta läget skäms Kim över sin naivitet men säger ingenting till någon. Flera år senare läser Kim i en tidning att kändisen står åtalad för våldtäkt.

Personen som anmält kändisen berättar i stort sett samma historia som den Kim upplevt. "Kändisen hade lovat mig ett kontrakt och att jag skulle bli en stjärna. Och eftersom jag märkte att kändisen ville ligga med mig och att jag säkert skulle ha större chans om jag gick med på att, så gjorde jag det"!

Kan detta, enligt lagens mening, kallas våldtäkt eller sexuellt utnyttjande?

Vad tycker du?


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 21 jan 2008 11:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: