sourze.se

Var det hat i Denho Acars ögon?

OG-ledaren Denho Acar lät sig intervjuas i Uppdrag granskning.

Förkortningen OG står för Originell Gangsters. Att Denho Acar ställde upp för en intervju är märkligt med tanke på att det klart och tydligt framgick var han befann sig. Och jag har svårt att tänka mig att det "bara" är polisen som vill ta fast honom.

Men bortsett från anledningen till varför Denho ställde upp är det mer intressant, för mig, att studera hans ögon, ansiktsuttryck och kroppspråk när han berättar. När han pratade om sin barndom blev ögonen svartare och ansiktet stelnade.

De var många syskon och pappan verkade hellre slå, än att tala. Till slut övergav pappan sin familj och gifte sig med en annan kvinna. Några år senare dör Denho Acars mamma i cancer. Alla barnen står ensamma, utan föräldrar.

Äldsta dottern, då arton år, ansågs vara kapabel att ta hand om barnaskaran, enligt socialtjänsten. Denho Acar hade vid det laget, vid femton års ålder, redan ett kriminellt register. Men eftersom det i Sverige inte sätts in andra åtgärder än, att kratta löv i parken, om det finns en kratta ledig, vill säga när brottet begås av unga förövare, är det oftast alldeles försent när "barnen" närmar sig arton års strecket, att hjälpa in dem på rätt färdväg igen.

Vid ett tillfälle fick Denho Acar komma till en familj i Växjö, där han först vantrivdes, men allt eftersom tiden gick började han må riktigt bra. Då var det dags att återvända till infernot hemma.

Under nästan hela intervjun, upplevde jag, en ilska och ett hat från Denho Acar mot samhället. Det var samhällets fel att det hade gått snett för honom och för många fler i samma situation som han själv. Nyrekryteringen till OG är lätt, eftersom alltför många unga killar inte kan se en ljus framtid i sin blick. Detta trots att Denho Acar påstod att han försökte förmå de unga killarna att tänka noga på vad det innebär att vara medlem i OG.

Denhos hat riktades mot sociala, polisen och andra myndigheter.

Det värsta i hela den här intervjun, för mig, var att jag kände igen hatet! Jag har nämligen känt samma hat själv! Idag är det annorlunda, men jag skyller inte på samhället. Jag är faktiskt en del av det. De jag däremot anser bär 90 av skulden, är samtliga politiker, oavsett färg, i Sverige. Det är politiker som lagt och lägger fram lagförslag som därefter klubbas igenom i riksdagen. Det är politiker som bestämmer vad tjänstemän/kvinnor, inom samtliga kommunala och statliga inrättningar, skall utföra! Det är politiker som talar om vilka resurser polisen får och vilket resultat politikerna förväntar sig av pengarna!

Därför är det politikerna som borde ställas inför frågorna
och grillas av vethungriga journalister. Men vet du vad? Detta är något som aldrig kommer att hända! För att det fegaste som finns i vårt avlånga land är, just det, politiker!

P.s Just nu verkar det inte som om Denho Acar ångrar något av det han gjort eller gör. Inte heller säger han sig vara rädd för någon, men på något konstigt sätt tror jag att det kommer att låta annorlunda när han närmar sig 45-50 års åldern. Livet kommer i ett annat perspektiv när man blir äldre. Åtminstone för de flesta!D.s

Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 18 jan 2008 13:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: