sourze.se

Målet mot Tito: Våldtäktsanmälan efter 8,5 år?

Jag har en fråga till alla er tjejer: Skulle ni vänta 8,5 år på att polisanmäla en våldtäkt? Tar det verkligen så lång tid att komma fram till att man ska gå och anmäla ett brott?

Rättegången mot operasångaren Tito Beltran har inletts. Han har åtalats för en påstådd våldtäkt som sägs ha ägt rum år 1999, d.v.s. för nästan nio år sedan. Polisanmälan gjordes först efter att 8,5 år hade gått. Om han gjort sig skyldig till våldtäkt är varken min eller Sourzeläsarnas sak av avgöra. Framför allt är det inte mediernas sak att avgöra det. Det är upp till domstolen. Karln har rätt till en rättvis prövning av sin sak och att han ska betraktas som oskyldig tills annat är bevisat av åklagaren.

Vad som dock är intressant är frågan om det är rimligt att efter så lång tid som 8,5 år att polisanmäla en våldtäkt? Vad säger Ni tjejer? Ska Eva kunna knalla in i en polisstation när som helst och påstå att hon 8,5 år tidigare blivit våldtagen av Kalle? Ska Kalle bli gripen av polisen och åtalad på grund av att några av Evas kompisar kommer ihåg att det "hände någonting som alla snackade om" för 8,5 år sedan. Går det att bevisa att man har blivit våldtagen om man kommer med anklagelsen flera år efteråt? Det sägs att tjejer ibland har svårt för att tala om sexövergrepp för att det tar tid att bearbeta traumat. Det har jag förståelse för, men frågan är om inte 8,5 år är lite för lång tid att gå omkring och fundera över om man blivit våldtagen eller inte? I det aktuella fallet har målsäganden några vittnen som säger sig minnas händelsen. Ingen såg att kvinnan blev våldtagen, men alla tycks minnas att "någonting hände". Då vill jag ställa den stora frågan… varför har inga av dessa sagt någonting förrän nu 8,5 år senare?

Låt mig klargöra en sak nu särskilt för alla Er halvkokta feminister: Innan Ni börjar med ert jävla tjat, låt mig säga att jag inte tar någon som helst ställning i skuldfrågan i Titofallet. Jag vill upprepa detta särskilt för Er som har svårt för att begripa vad ni läser här på Sourze Ni som brukar misstolka texter här på Sourze, ta nu fram glasögonen!: Jag säger inte att Tito är skyldig eller oskyldig utan jag, precis som ni andra vet ingenting om målets detaljer och väljer därför att inte debattera skuldfrågan. Ämnet jag debatterar nu är om det är allmänt rimligt att polisanmäla en våldtäkt efter 8,5 år?

Det finns enligt min mening undantagsfall där det är rimligt att polisanmäla efter många år. Om det handlar om en minderårig, låt oss säga exempelvis en ung flicka som vid 9 års ålder blivit offer för sexbrott där gärningsmannen varit en familjemedlem och när hon blivit vuxen och vid 18 års ålder vill anmäla. Det måste kunna anses vara rimligt. Om en sådan flicka har behållit dagböcker m.m.är det ganska lätt att fälla gärningsmannen. Men frågan är huruvida detta kan appliceras på en vuxen 18- årig barnflicka som efter 8,5 år, vid drygt 27 års ålder, knallar in till polisen och skriker "Tito våldtog mig för 8,5 år sedan när jag var 18 år!"? Vad säger Ni killar? Är detta rimligt eller hade det inte varit rimligare i fall barnflickan direkt efter händelsen hade gått till polisen och anmält? Ska vi köpa tesen om att tjejer behöver tid att hantera vad som hänt?

Men en fråga har jag till alla er tjejer: Skulle ni vänta 8,5 år på att polisanmäla en våldtäkt? Tar det verkligen så lång tid att komma fram till att man ska gå och anmäla ett brott?

Var så goda kommentarsskribenter - forumet är ert!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 11 jan 2008 11:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: