sourze.se

Det svenskamerikanska presidentvalet

Vänsterns politiske stjärnanalytiker, Åsa Linderborg, skriver i Aftonbladet "det spelar inte så stor roll vem som presiderar - kjoltyg eller neger - det är ändå marknaden som regerar".

Hon syftar då naturligtvis på Hillary Clinton och Barack Obama. De republikanska kandidaterna förbigår hon med tystnad. Förmodligen av det enkla skälet att en demokratisk valseger antas vara självklar, vilket är en fin vänstertradition som Linderborg för vidare, men utskåpningen av demokraternas presidentkandidater får nog sägas vara ett nytt inslag.

För övrigt utser den svenska vänstern nästan regelmässigt fel president i USA. Reagan två gånger, Bush den äldre och den nuvarande presidenten har alla varit uträknade på förhand. Den därpå kommande baksmällan gör att man famlar vilt efter förklaringsmodeller till varför det amerikanska folket inte gör som vänstern i Sverige vill.

Linderborgs artikel i AB 3/1 2008 Länk: aftonbladet.se under rubriken "Ingen vinner" avspeglar en vänstertrend som växt sig starkare de senaste presidentvalen, så därför kanske det inte är så märkligt att även demokraternas kandidater angrips.

Den har följande huvudingredienser som varieras i olika stuvningar.

1.Det finns ingen demokrati i USA därför att partier och valsystem skiljer sig från det europeiska.

2.Amerikanska folket är en lättmanipulerad skock.

3.Befolkningen saknar till skillnad från européer i allmänhet, och svenskar i synnerhet, politisk mognad.

4.Den ondskefulla marknaden och kapitalet ofta judiskt bestämmer ändå till slut allt.

Typiskt är att när det gäller USA och presidentval går det fint för Linderborg att använda ord som "neger" och "kjoltyg", helt utan invändningar. Då är föreställningen om alla människor är lika värde oavsett hudfärg och kön som bortblåsta. Föreställ Er vänsterns protester om någon person, på en kultursida, använt dessa ord om exempelvis afrikansk politik!

Konspirationsteorier om att judarna, som vänstern ofta beskriver som "Israelvänliga", för att inte bli anklagade för antisemitism, bestämmer det mesta i USA, är för Linderborg en sanning. Så här beskriver hon det.

"Barack har hela tiden varit motståndare till ockupationen av Irak, men har i takt med opinionssiffrorna prisgivit sig till Israelvänliga finansiärer - samma krafter som sedan länge bestämmer över Clintons politik"

Linderborg slår i sin iver att misskreditera "kjoltyget" också fast att "Hillary Clinton är vapenindustrins presidentkandidat". Där bräcker Clinton uppenbarligen tom republikanerna. Vilket är något uppseendeväckande. Självklart beskriver Linderborg också valsystemet som "primitivt". Men vad kan vänstern begära av ett så politiskt omoget folk?

Stefan Jonsson, kritiker vid Dagens Nyheters kulturredaktion, skrev inför förra presidentvalet en tidstypisk artikel 19/9 2004 där han tom diskuterade om det var rätt att mörda president Bush. "Makten har hamnat i händerna på en tyrann - är det då inte rätt att döda tyrannen?", undrade denne fine och nyanserade representant för vänstern. Aftonbladet hävdade å sin sida på ledarplats att Bush var senildement 21/9 2004. Så ingen kan anklaga Linderborg för att inte bära vänsterns traditioner vidare.

Stjärnanalytiker Linderborg har angivet tonen inför årets presidentval. Det man därför kan räkna med är att vänstern, som tidigare år, koncentrerat sin avsky till de republikanska kandidaterna, nu med samma iver kommer att fördöma demokraternas.

Det blir ett komplement till den stundande raden av artiklar inför presidentvalet om bristen på demokrati, kapitalets makt och det lättmanipulerade amerikanska folket och dess politiska omognad.

Skall bli intressant att följa Åsa Linderborgs och andra inom vänsterns reaktion, om, utifall att, det omöjliga och otänkbara ändå händer, nämligen att en republikan återigen väljs till president.
Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 06 jan 2008 12:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: