sourze.se

Natten då lagarna upphörde

Undantagstillstånd från vanlig hänsyn och anständighet gällde natten till igår.

Inga vanliga regler om försiktighet med eld m.m. verkar ha gällt under nyårsnatten. De unga har i förväg talat om att de tänker supa sig asberusade. Varenda polis och hemvärn borde då ha kallats in. Men så självbevarande fungerar inte Sverige. Brandkår och sjukhus har haft hög beredskap det vet jag.

Media var denna morgon fyllda av något som liknar krigsrapporter från länder i anarki. Ungdomsgäng hade dragit omkring med kilovis med explosiva ämnen som de inte har rätt att vare sig köpa eller använda. De vuxna "ansvariga" hade hukat i sina lägenheter och villor medan deras ungdomar hade härjat fritt. Så fritt att skolor, industrier, idrottshallar och annat har brunnit ner. Raketer av grov modell har slagit sig igenom villafönster och förstört både hus och människor. Det talas om ett bortsprängt ansikte, förlorade ögon och hundratals brännskador på människor.

Under nyårsnatten hade de unga haft full rätt att skräpa ner hur mycket som helst med raketrester osv. Det kommer att kosta kommuner och fastighetsägare enorma summor att få uppstädat igen. När de inspekterar fastigheterna kommer de att upptäcka massor av småskador.

Både husdjur och naturdjur har plågats svårt denna natt för de har mycket känsligare öron och väderkorn än vad vi människor har. Det kan ta dagar och veckor för dem att återfå balansen. Under tiden kan de göra stora misstag.

Det berättas att gäng avsiktligt siktat in sina raketer på balkonger och andra mål. Ingen har vågat sätta emot. Gäller självförsvarsrätten i Sverige. Har jag rätt att stå på min balkong och skjuta tillbaka med lämpligt föremål, som t.ex. luftgevär eller en bra pilbåge? Har jag rätt att ha en högtrycksvattenspruta på balkongen och sikta på vandalerna med?

Det kändes rätt förnedrande denna morgon. 10,000-tals har brutit mot våra vanliga välkända lagar. Väldiga skador på människor, djur och fastigheter har skett. Men nästan ingen ung eller förälder kommer att åtalas. "Samma regler och vanor som förra året."


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 02 jan 2008 10:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: