sourze.se

Årets Mediepersonlighet: Anders Gerdin

I samband med att jag, i min nyårskrönika här i Sourze, utnämnt Aftonbladets avgående chefredaktör Anders Gerdin till Årets mediepersonlighet, ställde jag några frågor till honom.

Av de 38 år som Anders Gerdin varit chefredaktör på Aftonbladet har jag känt honom i hela 24 år. Första gången vi träffades var när han bjöd mig på kaffe och tårta på redaktionen för att träffa sina lärlingar Lasse Anrell och andra nöjesskribenter. Det blev början på en lång bekantskap under vilken jag lärde mig en hel del om denna man. När han fyllde 50 år blev jag inbjuden att skriva ett mittuppslag i en särskilt internupplaga av tidningen Aftonbladet som trycktes för att fira Anders Gerdin. I artikeln vars rubrik löd "Han är mediernas Rambo" skrev jag följande som beskriver personen Anders Gerdin i ett nötskal:

"Karln är ett tabloidgeni! Han har ett munläder som skulle få en dammsugarförsäljare att krypa in i ett hörn och skämmas. Han skulle kunna snacka sig ur en kraschande jumbojet eller ett sjunkande fartyg"

Men om jag skulle välja ett enda ord för att beskriva personen Anders Gerdin skulle det ordet vara "Nyfiken". Jag tror inte jag någonsin i mitt liv träffat någon som varit så nyfiken som Anders Gerdin alltid tycks vara. Enligt hans filosofi måste man vara nyfiken om man vill bli en bra journalist.

I samband med att jag, i min nyårskrönika här i Sourze, utnämnt Gerdin till Årets mediepersonlighet, ställde jag några frågor till honom.

Hur känns det att bli utnämnd till “Årets mediapersonlighet" i en nättidning som skrivs av läsarna?

"Det känns bra. Läsarna är ju våra verkliga arbetsgivare".

Anders Gerdin respekterar sina läsare och vad de tycker. Denna egenskap har bidragit till hans success story. Men i den historien ingår Aftonbladets Sportblad som var Gerdins påhitt. Jag frågade honom vad han själv tyckte var sina största framgångar:

Med undantag av Sportbladet vad tror du var din största framgång på Aftonbladet?

"Upplagan, artikelserierna, sammanhållningen på redaktionen och sist men inte minst. initiativet till att de fyra stora Stockholms tidningarna tillsammans avslöjade 62 nynazister med namn och bild. Det gav eko i hela Europa."

Anders Gerdin är en av de sista chefredaktörerna som, så att säga, tillhör den äldre generationen. Han har fyllt 63. Frågan är om de yngre kan leverera bra tidningar?

Din efterträdare är av samma generation som Otto Sjöberg. Klara dessa “ynglingar" av att driva stora tidningar?

"Jag har själv varit nån form av mentor för Jan Helin, han har varit en god lyssnare."

När Anders Gerdin blev chefredaktör fick han sätta på sig kostym och slips och lämna deskarbetet till andra. Deskarbetet betyder arbetet kring nyhetsredaktionen. Men jag som känt honom så länge trodde aldrig att han skulle kunna hålla sig ifrån desken:

Handen på Hjärtat Anders, hur många gånger har du, sedan du blev chefredaktör, lagt dig i deskarbetet?

"Hundratals!"

Och framtiden då? Vad säger han om kvällstidningsbranschen om flera år?

Hur tror du att kvällstidningar kommer att se ut om 10 år? Blir det någon skillnad?

"Ja det tror jag. Men att utveckla det här skulle ta alltför stor plats."

Till sist kunde jag inte låta bli ställa en typisk Aftonbladetfråga:

En Aftonbladet fråga till sist: Vad önskar du dig mest av allt just nu?

"En solig semester, många kul erbjudanden om medierådgivning och ett härligt bröllop i Paris."

Lycka till med ditt nya liv Anders Gerdin. Jag misstänker att vi kommer att ha anledning att återkomma till dig under 2008.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 29 dec 2007 10:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: