sourze.se

Firar man jul i Libanon?

"I Mellanösterns Schweiz finns det mesta, utom politiskt lugn."

Hörde det omisskännliga ljudet av stridsflyg under min tidiga söndagspromenad dan för dan. Reflexmässigt, som gammal FN-observatör, skrev jag i huvudet en rapport "Violation - two jet-aircraft - high altitude - direction east to west - identity unknown". Rapporten hade dock nog redan skrivits av en FN-observatör i UNIFIL eller UNTSO, för vidare befordran till FN-skrapan i New York. Att rapportera att Libanons luftrum kränks med jämna mellan tillhör rutinerna, en kränkning av vapenstilleståndet från 1948. Vems flygvapen planen tillhörde som störde julefriden var inte svårt att lista ut, Israels. Syriens flygvapen har inte varit inne på libanesiskt luftrum sedan 1990 då de fick grönt ljus från USA/Israel att gå in och plocka bort General Aoun under "War of Liberation". George Bush d.ä. behövde nämligen syriskt stöd när han skulle slå till mot Saddam Hussein under första Gulfkriget. Vän av ordning kommer säkert att protestera med att Hizbullah minsann kränker FN-resolution 1701 genom att inte avväpna. A la bonne heure, men en kränking av den ena parten rättfärdigar inte en kränkning från den en andra parten. Det är bara att hoppas på att ett framtida demokratiskt, suveränt och oberoende Libanon, får bygga upp ett starkt luftförsvar. Utan flygvapen och luftvärnsrobotar står man sig slätt mot luftkränkningar. Tar mig friheten att travestera Mao Tse-tung1; "Ett land har alltid ett flygvapen, sitt eget eller någon annans."

Annars är allt sig likt i Libanon, det politiska vakuumet fortsätter och samlingen av parlamentet för att välja ny president har bestämts till 29 december. Tålamodet börjar tryta på George Bush d.y., som har proklamerat att parlamentet visst kan välja en ny president med enkel majoritet utan att 2/3 av riksdagsmännen måste samlas. Skall bli intressant att se om majoriteten har modet till att genomföra ett presidentval, och om så sker, vad som blir oppositionens motdrag. För att citera den kinesiska förbannelsen; "We are living in interesting times".

Libanesen hänger dock inte läpp, nattlivet är lika intensivt som vanligt. Både kände, hörde och såg nattpulsen vid ett besök till den legendariska nattklubben "Music Hall" förra fredagen, ett ställe "världsberömt " efter ett TV-reportage av CNNs Brent Sadler. Till och med anrika Financial Times2 har skrivit om libanesernas förmåga att roa sig.

Gemene mans kunskap dvs. svenskar och norrman om Libanon är inte precis betungande. Får ofta frågorna "Firar man jul, kan man verkligen åka skidor och får man dricka vin i ett muslimskt ökenlandskap?" Tålmodigt förklarar jag att Libanons geografi, vilktet är lätt gjort för ett land som har en längd av 20 mil och en bredd av 6 mil, består av en smal kustremsa, följt av en bergskedja Mount Lebanon, en bördig dalgång Bekaadalen samt en bergskedja som utgör gränsen mot Syrien Anti Lebanon. Vidare, att man visst firar jul eftersom landets befolkning på fyra miljoner är 40 kristna. Libanon är så långt från öken man kan kommma. Bergskedjan Mount Lebanon når en högsta höjd av 3000 meter och har sex skidorter med Cedars och Faraya3 som de mest kända. Att det odlas vin är kanske lite mer känt eftersom libanesiskt vin ingår i Systembolagets sortiment, och genom böckernas värld där superagenten Carl Hamilton dricker både Kefraya och Ksara4.

I Mellanösterns Schweiz finns det mesta, utom politiskt lugn.

God Jul och Gott Nytt År

1 Ett land har alltid en armé, sin egen eller någons annan.
2 Länk: ft.com
3 www.skileb.com
4 Länk: lebanesewines.org


Om författaren

Författare:
Lars Bergqvist

Om artikeln

Publicerad: 27 dec 2007 16:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: