sourze.se

Tomten är full o arg

Julen är här. Leve tomten och helflaskan och alla drickande familjemedlemmar. Det är den här helgen massor av barn bävar för.
God Jul!

Aldrig konsumerar svensken så mycket som i juletider. Aldrig inhandlas så mycket på kredit som inför julen. OCH systembolaget slår sina gränser. Julspriten springer ut - klirr i kassar - kling i börsen.
Julskinka, julgröt och tomteskägg. Ve och väl - tomten kommer med klappar till alla de snälla barnen. Och pappa blir full och galen.

Ja det är en paradox eller hur. Julkrubba och jesusbarn - konsumtionsidol och frosseri. Den lugna julen är den mest stressande helgen som finns och många barn går med hjärtat i halsgropen och undrar om pappa skall vara nykter eller full. Eller om mamma tittar för djupt i vinglaset...

Budskapet kring julen är julefrid. Eftertanke och en stunds kontemplation. Vad var det som verkligen hände under julen. Var det inte jesusbarnet och betydelsen av det sköra, nya och framtidstron av födelsen som ger oss hopp?
Men i det sekulariserade samhället tillber vi Finax, snabblån per mobil, American Express, Visa och bankerna. Tack Mammon för att du finns ge oss nåden att konsumera och förlåt oss som inte kan delta i denna fantastiska fest.

Förlåt att vi måste låna till resten av vårt leverne, att vi höjer våra skulder. Inget kan ju dock hända som förtar denna stora möjlighet - ingen blir arbetslös i Alliansens tider. Mer skattelättnader och lägre räntor. Låtom oss dansa i ring och konsumera mera...
Tack Mammon och förlåt oss Gud att vi inte tänker på andra människor, på miljön på dem som inget har, på uteliggare, mfl jag lovar att vi skall tänka på dem snart.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 23 dec 2007 20:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: