sourze.se

Mediekrig i Kalmar

I Kalmar län rasar en mediestrid. I ena ringhörnan finns Ölandsbladet med en upplaga om 8900 exemplar. Från den andra ringhörnan dreglar den väldige jätten Barometern- OT som är Smålands största lokaltidning.

Storyn i korthet är följande. Ölands turist AB ägs till viss del av Vision Öland som ägs av företagare och privatpersoner på Öland. Kommunerna på Öland samt regionförbundet stoppar in stora summor pengar till Ölands turist AB och vill inte vara med längre. En dag ramlade det in ett anonymt mail till Ölandsbladets redaktion från "Den vite riddaren". I detta mail varnades det för att vissa intressenter ville försöka ta över hela rasket för en liten peng. Dessa intressenter skulle därmed på sikt kunna göra en stor vinst. På lilla Öland är det en kontroversiell tanke att ge bort kommuninvånarnas medel till affärsmän.

Nåväl, Barometerns politiske redaktör, Lotte Zenkert skriver en krönika där hon belyser det märkliga i att Ulf Hedman, reporter på Ölandsbladet sitter med i Vision Ölands styrelse och dessutom tycks ha ett finger med i spelet om "Den vite riddaren". Barometerns Karolina Ekstrand började fundera över möjligheten att "Den vite riddaren" kunde vara Ölandsbladets Ulf Hedman själv. Detta retade upp ansvarig utgivare på Ölandsbladet, Kenth Jönsson som besvarade attacken med att hävda att Barometerns formuleringar är "ett nederlag för all seriös journalistik". Dessutom ger man Barometern några andra verbala snytingar genom att förklara att Barometerns medarbetare är som en fars osv. I detta läge blir Barometern riktigt förbannade! De angriper anrika Ölandsbladets ära genom att skriva att de är kallade till ett möte med Vision Öland. Ölandsbladet kallar in sin slugger för att avgöra en gång för alla. I Ölandabladet 071220 förkunnar Kurt Lundgren att han har företrätt Ölandsbladet i 25 år och att "ingen kallar på Ölandsbladet! De bestämmer själva….", så det så! Dessutom menar Ölandsbladet att de löst problemet med det anonyma mailet. En konsult har spårat det bakåt. .Jag skulle nog satsa en slant på att konsulten har något att göra med länets tredje tidning - mellanbrodern - Östra småland.

Idag har jag varit jagad av en advokat för något som jag skrivit. Advokaten Karl Olof Wirell är en äkta gentleman och han låter mig inte komma undan. I förgår fick han ett exemplar av en liten bok jag knåpat ihop som belyser hur Ölandsbladet och Barometern bevakade ett fall då en 25- årig kvinna från Öland, Annelie Ojonen försvann. Nu ville han inte dra mig inför domstol utan istället få tag i flera exemplar att ge bort i julklapp. Jag har mycket att lära men det första jag lärde mig om journalistik har jag en lärare på högskolan i Kalmar att tacka för. Hon var en liten grå tant som var försiktig med vad hon sa, men aldrig tvekade att ge en känga åt Ölandsbladet. De hade landets sämsta journalister enligt henne. Ganska snart förstod jag att Ölandsbladet inte tyckte att hon var den skickligaste läraren inom journalistik. De var uppfinningsrika när det gällde att formulera artiklar om henne och hennes man. Visst var vissa av dessa artiklar enormt subjektiva! Det spelar mindre roll! Det är ju presis det Ölänningarna vill ha i Ölandsbladet!

I Kalmar med omnejd skapar alltså medierna egna små nyheter genom att angripa varandra. De är så upptagna att det krävs att Kalmar domkyrka ska flyga i luften för att få dem att ägna sig åt nyhetsbevakning istället för att anklaga varandra för inkompetens. Ingen av dem bryr sig det minsta om att de inte skriver för sin egna skull. De har ju ett ansvar gentemot läsarna. Det är få som liksom jag, tycker att det förgyller tillvaron att följa fighten mellan "Sveriges sämsta journalister" och "aristrokraterna Barometern".


Om författaren

Författare:
Kenneth M Forsberg

Om artikeln

Publicerad: 21 dec 2007 12:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: