sourze.se

Julens okända ursprung

Berättelsen om hur julen och jultomten kom till är en fascinerande historia.

Ordet Jul, tros komma av det germanska giuli som betyder hjul. En annan möjlighet är att julen kommer av ordet yule som leder sin härstamning från gaeliskans luel, vilket är en kombination av Lu han som kommer och El Gud vilket skulle innebära att jul eller jultomten egentligen betyder han som kommer av Gud eller som Gud. I forntiden brukade man fira jul vid midvintersolståndet, julblot/midvinterblot, genom att bl.a rulla ett brinnade hjul utför en sluttning. För våra förfäder var julen en tid när man tackade gudarna för den välgång och fred som de ville skulle komma nästa år. Det var även en tid att fira att naturen ska "återfödas" och det faktum att man överlevt hösten döden. Detta gjorde de genom att dels ha en stor fest i gudarnas ära, men också genom vissa traditioner som var förknippade med julafton.

Jultomten anses av vissa forskare vara en annan variant av de fornnordiska gudarna Tor, Oden eller Donar, den tyska varianten av Tor, som iförd röda kläder brukade flyga genom luften i en vagn. Biskop Sankt Nikolaus av Myra i Lykien nuvarande Turkiet Rysslands och Greklands skyddshelgon, som närvarade vid det första kyrkomötet i Nicaea år 325 brukar annars ofta beskrivas som en förebild till våra dagars jultomte. Andra forskare hävdar den mer kontroversiella teorin att jultomten i sina röda och vita kläder i själva verket är en symbol för amanita muscara svampen som är just röd och vit.

Världsträdet var för länge sedan en viktig symbol för bl.a lapparna i Finland, schamanerna i Sibirien liksom druiderna i gamla hedniska kulturer. Där det betraktades som en kosmisk axel där alla delar av universum fanns representerade. Trädets rötter växte ner i undervärlden och dess toppar upp till himlen. Vår tradition att använda julgran kan också ha sitt ursprung i detta s.k världsträd. I de nordiska gudasagorna ser vi världsträdet i asken Yggdrasil.

Julens äldsta ursprung är däremot mindre känt och tros hänga ihop med användandet och dyrkandet av sk. heliga svampar, sacred mushrooms. Röd flugsvamp Amanita Muscara växte i Sibirien redan för flera tusen år sedan. Den rödvita svampen växte under de gröna tallarna och granarna och renarna tyckte om att äta av dem. När schamanerna upptäckte att det ibland hade en underlig inverkan på renarna prövade de att tillaga dessa svampar och tyckte att de kunde uppnå ett euforiskt tillstånd som lät dem komma i kontakt med högre världar och Gud. Ordet muscaria kommer av latinets musca som betyder flyga.

På den tiden grävde man ofta ner husen man bodde i för att hålla värmen. Svamparna brukade plockas i stora säckar som man tog hem till de bostäder som man tog sig in i via en lucka i taket. Därefter hängde man säcken med svamp att torka vid den öppna spisen. Därav myten om den rödvita "tomten" och hans flygande renar som kommer med en säck klappar via skorstenen som han placerar i "strumpan" ovanför spisen. Berättelsen om julen, klapparna och tomten med de flygande renarna skulle alltså härstamma från de svampar Klappar som växte under det gröna trädet Granen, Tallen och som åts av renarna som då blev höga Flög, samlades in i säckar Tomtesäcken och bars ner genom luckan Skorstenen av schamaner klädda i rött och vitt jultomten och sedan brukade hängas i ett knyte Säcken ovanför öppna spisen.

År 1947 upptäcktes vad som idag är känt som dödahavsrullarna i en grotta vid Qumran några mil öster om Jerusalem. Då dödahavsrullarna skulle översättas samlade man ihop sju av världens främsta experter på ämnet varav de flesta bestod av katolska forskare och teologer från påvliga bibelkommissionen i Vatikanen medan utomstående forskare förvägrades insyn i materialet. När en av dem, John Allegro, insåg att stora delar av skrifterna i själva verket handlade om allegorier och beskrivningar av sex och svampkulter och publicerade skrifter om det sparkades han ur gruppen. Kyrkan var fast besluten att hålla fast vid den officiella versionen och köpte t.o.m upp bokförlaget som hade rättigheterna till Allegros legendariska bok "The Sacred Mushroom and the Cross" i början av 70-talet och drog in alla exemplar av boken.

Michael Baigent och Richard Leigh skrev om kontroversen i boken "Dödahavsrullarnas hemlighet" där de kunde berätta en historia om prestige och bitter kamp mellan lärda män varav en, Allegro när han insåg vad skrifterna handlade om gick från att vara kristen till att bli ateist. Det dröjde ända in på 80-talet innan en utomstående forskare från USA fick tillgång till dödahavsrullarna i sin helhet och gjorde fotostatkopior på dem. När han återvände hem till USA och publicerade dem blev de ansvariga i Jerusalem ursinniga.

Tilläggas kan, att jag faktiskt gillar julen. Inte stressen och den kommersiella hysterin förståss, men maten, musiken, ljusen, stämningen och det faktum att släkten samlas och har trevligt tillsammans.

Till sist vill jag passa på att önska alla läsare och skribenter på Sourze en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!
Länk: barkito.se

Länk: christos-mythos.com

Länk: svenska-artiklar.se

Länk: susning.nu

Länk: johnallegro.org


Fotnot: Röd flugsvamp innehåller samma gifter som panterflugsvamp och brun flugsvamp dvs. bl.a. ämnena ibotensyra och muscimol. Dessa gifter påverkar nervsystemet och ger symptom som illamående, hjärtklappning och hallucinationer.


Om författaren

Författare:
Michael Delavante

Om artikeln

Publicerad: 18 dec 2007 22:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: