sourze.se

Ful etanol och god olja

Piskrapp, steningar och inbördeskrig. Så ser affärspartnern olja ut.

I DN, söndagen den 9 december 2007, beskrivs i ett utförligt reportage bristerna med produktionen av etanol i Brasilien. Brasiliansk etanolproduktion har flera inslag av arbetsvillkor som knappast kan beskrivas som anständiga, och det är viktigt att vi som konsumenter i Europa ställer krav på Brasilien att kraftigt förbättra arbetsvillkoren för sockerrörsarbetarna. Problemet är att debatten blir så skev, att t.o.m. den utsände fotografen lyckas lura sig själv när han säger att detta gör att han inte kan köpa en etanoldriven bil, då han inte vill bidra till dessa förhållanden.

Låt oss ta och titta ett tag på var vi står, innan vi klagar på att mellansteget inte är landet Utopia. Vi är idag beroende av olja från länder som med mycket få undantag är diktaturer som dagligen begår grova kränkningar av mänskliga rättigheter. Vad gäller synen på människovärdet så skickade Saddam ut befolkningen som sköldar för att skydda oljekällorna mot bomber. I Saudiarabien får kvinnor vid flera ställen inte vistas ute, utan sällskap av en man. I oljelandet Nigeria straffas otrogna kvinnor med piskrapp, och i Sudan har vi gamla goda Lundin Oil, ett svenskt börsnoterat företag som av flera människorättsorganisationer anklagats för att bidra till finansieringen av Sudans inbördeskrig. Vår möjlighet att påverka dessa diktaturer är ganska liten, för vi står allvarligt talat inte i ett förhandlingsläge där vi kan sluta köpa samtlig arabisk och afrikansk olja. Låt oss därför slå fast att Brasilien i jämförelse är ett himmelrike vad gäller demokrati. Ja det har sina problem med, och det råder stor fattigdom, men det är trots allt en demokrati där folket väljer sin ledare.

Låt oss även konstatera att påståendet att fortsätta med olja eftersom man inte vill bidra till svåra villkor för befolkningen i fattiga länder blir konstig, då dessa är de som drabbas hårdast av klimatförändringens konsekvenser. Vid den stora stormen vid Nordsjön för några veckor sedan stängdes portarna till den enorma hamnen i Rotterdam. Dessa tekniska möjligheter finns inte i samma grad i t.ex. Bangladesh, och fattigdomen i Brasilien blir inte bättre av att vi överger vår konsumentmakt och istället satsar på Sudanesisk olja.

Låt oss därför vara sansade i debatten och konstatera att etanolproduktionen idag dras med vissa problem. Etanolen kan inte ersätta oljan så som det är idag, men varifrån kommer idén att vi kan klara av hela uppgiften att ersätta oljan, utan att ta oss genom mellanstegen. Hur många av er gick från grundskolan till universitetet, utan att passera gymnasiet. Hur många idrottslag tror ni har gått från division tre till division ett utan att behöva spela i division två. Mellansteget skall inte föraktas.

Det vore ett stort misstag att låta det goda bli det bästas fiende.


Om författaren

Författare:
Petter Hedberg

Om artikeln

Publicerad: 09 dec 2007 23:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: