sourze.se

Utpressning mot skolan

Skolpengen är hotet mot att stävja våldet i skolan orsaken till att eleverna inte klarar skolan.

Skolor vågar inte anmäla våld till polisen av rädsla för att tappa elever. Nej skolor vågar inte ge eleverna de betyg de skall ha heller utav rädsla för att förlora eleverna och pengarna.
Många elever som börjar gymnasiet i dag har kunskaper som motsvarar mellan årskurs fem och sju. Detta trots att betygen visar på allt från G till MVG. För gymnasielärarna blir det problem att hjälpa eleverna eftersom de har så mycket brister i sin tidigare skolgång.

Faktum är att många grundskolor idag skryter över att eleverna blir godkända inte för att eleverna förtjänar det utan för att man är rädd för att för många IG gör att eleverna inte söker till skolan.
Skolpengen fungerar som en utpressning mot skolorna. Får inte skolan tillräckligt många sökande tappar den ekonomi och ingen elev söker en skola som inte ger godkända betyg.
Det är i mångt och mycket samma problem inom gymnasieskolorna. Godkänt till vilket pris det än månde vara - i annat fall inga elever och inga pengar.

Konkurrensen om eleverna till gymnasieskolorna ser mer ut som en tingeltangelmarknad än kunskapssäte. Körkort, gratis bärbar dator, halva skoldagar, läxfria skolor, utlandsresor etc...men ingen av dem talar om att ge förutsättningar för kunskap och bildning.
Allt för att få elever och därmed skolpeng. Vem tjänar på skolpengen i friskolorna - ägarna. Antalet elever utgör den garanterade vinsten för dem som driver skolorna.
I den kommunala skolan finns också skolpeng, men kommunala skolor har helt andra villkor.
Där finns ytterst sällan utbudspolitik i form av bärbara datorer etc.
Men där finns som regel en vilja att ge kunskap och möjligheter att få kunskap.

Den kommunala skolan är skyldig att ta hand om alla elever. Ändå vill den s.k. arbetarvänliga alliansen avskaffa de kommunala skolorna och ge fritt fram för spekulativa entrepnörer.
Det finns inget land som gått så långt som Sverige i att sälja ut kunskap till privata intressen. England t.ex. försöker idag konsolidera de kommunala skolorna för att de skall få högre kvalité och bättre förutsättningar. Till och med det förhatliga USA vill förstärka de offentliga skolornas möjlighet. Och i grannlandet Finland där man har höga resultat finns inte ordet friskola ens på kartan.

Om vi skall ha en skola är pengar avgör antalet sökande, etc.
kommer den kunskap vi vill eftersträva att bli betydligt mer urvattnad än den som anses finnas i kommunala skolor.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 05 dec 2007 00:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: