sourze.se

Maranata - sekt ur tiden

De hade ca 20 församlingar, nu återstår bara Maranata i Bromma.

SVT berättar 071118 om en man som jobbat för Maranata församlingen för 500 kr i månaden plus mat och husrum. Han är från Litauen. För en tid sedan kom också hustru och barn hit. Givetvis är representanter för facket upprörda.

Ledningen svarar att eftersom han är medlem i en ideell rörelse så är en stor del av hans arbete också ideellt. Men detta har uppenbarligen inte klargjorts för honom. På sin hemsida förklarar för övrigt Maranata att de inte för något medlemsregister. Så det vet inte hur många medlemmar de har.

Så detta är på många vis en udda rörelse. Den hade cirka 20 lokala församlingar utspridda över landet för 30 år sedan. Deras möten under ledning av Målle Lindberg och Arne Imsen var ofta spektakulära. De flesta medlemmarna hade varit medlemmar i Pingstkyrkan men brutit sig ut och "öppnat eget". Kvar av denna ganska stora rörelse finns i dag i stort sett bara en församling i Stockholm, Bromma. I en nedlagd skola där bedrivs många sorters aktiviteter som Pilgrimshem och skola. Bland annat har man hyrt ut rum till Socialnämnden. Jag vet inte dagsläget om detta.

Studerar man hemsidan etc. som jag gjort, så finner man flera gamla texter av grundaren Arne Imsen. Men ger sedan länge ut en liten tidning "Midnattsropet". När man ser deras material får jag en stark känsla av att detta är en rörelse under avveckling. Väldigt få personer träder fram med namn och bild.

De har aldrig haft någon samverkan med frikyrkorna utan snarare fördömt dessa hårt. Maranata har hela tiden haft sektens karaktär av slutenhet och auktoritärt ledarskap. Tidigare var de ofta i konflikt med sociala myndigheter om barns omhändertagande. De gömde barn undan den rätte föräldern osv. Men de har också gjort positiva sociala insatser. Jag hörde nyss talas om att de bedrev socialt arbete i Dominikanska republiken, ett av jordens fattigaste länder. Där svälter folk i eländiga bostäder. De drabbas ofta av naturkatastrofer.

Mannen från Litauen har flyttat från gemenskapen. Men det är inte säkert att det blir så lätt att få bättre villkor utanför för familjen. Nästan alla ideella organisationer har ju problemet med att vissa som arbetar gör det gratis medan andra måste få betalt för det de gör. Inom idrottsrörelsen har vi väl hela skalan från guld till lönlöst slit.

Det ska bli intressant att se hur resterna av det gamla Maranata ska reda ut denna storm! Nog verkar det som om det är en sekt på väg ut!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 20 nov 2007 13:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: