sourze.se

Det kom en tiggare till min dörr

"Jag behöver pengar till min systers hjärtoperation!"

Han visade upp en pappskiva med en text med stora bokstäver. "Jag behöver pengar till min systers hjärtoperation!" Jag klappade på mitt hjärta och sade att jag också var sjuk. Men han sade inget alls…

Under cirka 20 års tid så har tiggare klappat på min dörr, kanske 50 gånger. Unga män som inte sagt ett ord, bara visat den lättlästa inplastade skylten om systern. Konstigt att ingen av dem kan säga ett enda ord till mig på något språk.

Det är också så konstigt att alla dessa skyltar varit nästan identiskt lika i storlek och typografi. Många har handlat om den kära systern, men några har handlat om andra nära anhöriga i svåra lägen i x-land.

Hur kan dessa skyltar vara så lika på alla sätt? Går de att klippa ur någon tidning någonstans?

Jag skulle behöva en skylt för en kommande tandläkarräkning!

Dessa besökare är ju som en motsats till alla de prinsessor som erbjuder mig att satsa alla mina pengar i deras solventa företag i Afrika! Eller som Nordtyska banken som vill låna ut pengar till mig så jag kan köpa tomter i Florida! Bredvid Clintons stuga kanske?

Den unga mannen var välklädd och det var ju bra för det är kallt i dag. Han hade tjock stickad mössa och vantar. Skorna var svåra att se. Han hade nog normalt hull men han kan ju ha haft det dåligt ändå. Ja denna man var så lik de andra som stått vid min dörr. Man måste nog vara frisk och välklädd för att kunna gå runt så där.

Men tänk om han var en alldeles vanlig svensk som teg för att inte avslöja sig? Ja, så tänkte jag i dag och så har jag tänkt några gånger förut. Inte har dessa herrar sett ut som uteliggare! Har de kommit med tåg eller har de haft en bil bortom hörnet? När jag sagt "Nej Tack" till dem så har de liksom inte brytt sig om svaret! Är de egentligen ute i andra ärenden som att kolla läget inför en annan aktion? Tänk vad jag kan få för mig!

Jag vill inte vara en dumbom som blir lurad!

Jag vill inte vara hårdhjärtad och elak.

Hur ska jag göra när nästa yngling dyker upp om ett tag? Kanske var tionde knackare verkligen har en sjuk syster?
Vad kan en hjärtoperation i Liberia kosta tro?


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 13 nov 2007 22:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: