sourze.se

Idol 2007 - Amanda helt överlägsen

Amanda gjorde sitt absolut bästa framträdande hittills i Idol i fredags kväll, bättre än hennes första audition, bättre än klassikern under kvalveckan.

Skrev i förra artikeln att denna fredag var Christoffers sista chans - och han sumpade den. Det är sorg och skam att han inte får visa upp sig på gospeltemat, det är absurt att han åker ut före Andreas, egentligen, rent baserat på sångtävlingen Idol ändå alltid är. Men hundra gånger om kan det sägas, folk fattar tydligen ändå inte, det är så mycket mer än skönsång tävlingen igenom. Det finns flertalet faktorer som betyder mycket mer. Vi återkommer till det resonemanget strax.

Först kan vi diskutera Amanda. Först nu har det kommit till min insikt att det faktiskt finns folk därute som inte gillar henne. Som låser in sig på toaletten när hon börjar sjunga, som helt seriöst hellre lyssnar på Sam. Amanda gjorde sitt absolut bästa framträdande hittills i Idol i fredags kväll, bättre än hennes första audition, bättre än klassikern under kvalveckan. Amanda är yngst av de kvarvarande, och den som har utvecklats mest under tiden som gått. Med utvecklas menar jag den person som enskilt bäst lyckats förfina och framhäva sina bästa sidor, både i de korta intervjuerna samt under framträdanden. Hon var helt överlägsen i fredags, sett till de korta minuterna i rutan, helt och totalt överlägsen. Falsksången kan jag se gemom fingrarna med, och till och med faktiskt uppskatta på sina ställen, när den är så kontrollerad som den faktiskt är.

Marie hittar man väl egentligen på motsatt sida spektrat. Hon jämförs med Mariah Carey och börjar se alltmer kissnödig ut på scen, flaxar med armarna och poserar lite lustigt, wailar som Carola fast sämre och spelar ut sitt fulla register. Marie är svinduktig, men är det bara jag som börjar tröttna? Nu börjar det krävas mer av artisterna, någon form av mognad måste ske, men jag ser ingen innerlighet, inget tecken på utveckling hos Marie. Tycker inte alls hon är speciellt bra i fredags.

Och så har vi Daniel. Daniel med kaptensbindeln. Med en jättestolt flickvän trogen publikmedlem vecka efter vecka. Han är inte bra i fredags. Han försöker, men det räcker inte. Juryn verkar nästan dra sig för att säga något dåligt om honom, om jag hade suttit där hade jag varit fan så mycket ärligare. Enligt min mening faller han platt på ansiktet, och hur han ska hantera ett gospeltema ser jag inte riktigt positivt på idag.

Den som jag tycker är avsevärt bättre än Daniel är Andreas. Nu är man ju färgad av tidigare åsikter så klart, men Andreas gap och skrik görs utan självgodhet till skillnad från Daniel. Andreas är ödmjuk och växer långsamt in i rollen, han bygger ömsesidig kärlek mellan sig själv och TV-tittarna och är överlycklig när han får coachas av Orup och Lena. Det räcker långt.

Christoffer som sagt. Det är skamligt, men samtidigt självförvållat, att missköta sin tävlingsinsats till den grad att man åker ut. När man är så bra vokalt som Christoffer är. han har utseendet, blicken, rösten, känslan och lik förbannat åker han ut långt före sin tid. Mycket på grund av dåliga låtval, lite på grund av sjukdom med halsont. Det är tråkigt, men förutsägbart, att min man fick lämna oss i förtid.

Mattias har nu, precis som Marie, stagnerat. Tycker han är ganska blek också faktiskt, inte alls speciellt snygg längre. Fantastiskt vacker flickvän dock, men det har ju inget med Idol att göra. Han tröttar ut mig och åker hem på fredag.

Gällande Swartlings "utbrott" tycker jag det var rätt och riktigt. Clabbe är en fjolla, har alltid varit. Han vet innan att det här kommer reta upp Swartling utav bara helvete och får då naturligtvis ta konsekvenserna. Mer om det behövs väl egentligen inte sägas. Nu är det gospeltema på fredag vilket jag bävar en aning inför. Marie ska vara bäst, Mattias ska åka ut. Allt annat är chock.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 12 nov 2007 11:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: