sourze.se

Guldet till Västkusten!

Efter elva långa år fick de blåvita äntligen lyfta SM bucklan och dansa i ett champagneregn till tonerna av Håkan Hellström på Kamratgården.

Att guldet skulle gå till IFK Göteborg var det nog många med mig som hade svårt att se när serien drog i gång i våras. Skrala resultat de senaste åren, trubbel med skatteverket och inte det mest namnkunniga laget var en del faktorer som talade emot IFK inför allsvenskan. Men i en serie som varit så jämn och så tight så var det ändå IFK som lyckades hålla ut hela vägen och ro hem den åtråvärda bucklan till Kamratgården.

IFK hade fjorton matcher i rad utan förlust och det efter att de sålde skyttekungen Marcus Berg till holländska Groenigen. Det är mäkta imponerande. En av de andra guldkandidaterna när serien vände i somras, AIK, lyckades inte riktigt lika bra efter försäljningen av deras skyttekung Wilton Figuaredo. Man får verkligen hoppas att de fick bra betalt av oljeshejkarna i Dubai, Qatar eller vilket land det var som lockade brassen till sig.

Nyckeln till Göteborgs framgång i år beror på två saker. Dels en bra blandning av nya, talangfulla spelare som säg Marcus Berg eller Pontus Wernblom och äldre, rutinerade spelare som Niklas Alexandersson, Ölme och Bengt Andersson. Dels beror det på att Göteborg har varit konsekventa i sitt spel. De har haft en spelidé och de har följt den till punkt och pricka utan att vika en tum under hela säsongen. Där har tränarparet Rehn och Olsson lyckats otroligt bra. Att få alla spelare att tro på taktiken och aldrig spela för sig själv utan för laget, det är något som jag tycker att IFK och till viss del Kalmar har gjort den här säsongen. Omskolningen av Wernblom från petad mittfältare till firad och målsprutande anfallare var också ett genidrag av tränarna i IFK. När Marcus Berg blev proffs i Holland mitt under säsongen var de många skeptiker som förutspådde måltorka för de blåvita. Men det var innan de sett Pontus Wernblom som verkligen blommat ut som en av allsvenskans bästa forwards. Med lite mer träning och framför allt rutin kan han mycket väl vinna skytteligan inom en snar framtid.

Jag unnar verkligen Göteborg att få vinna. De är det laget som förtjänar det mest. De har spelat bra genom i princip hela säsongen och verkligen visat att de velat vinna i varje match oavsett om Djurgården, AIK eller Trelleborg stått för motståndet.

Kan det här vara början på en ny storhetsperiod för Blåvitt? Absolut hävdar jag. Håkan Mild sa redan igår när guldet var säkrat att "… vi har bara börjat". Och det är med en sådan inställning som man kommer ut i Europa. Jag hoppas verkligen att sortchef Mild menar vad han säger, för det är nu som det börjar. Det är nu som Göteborg måste sätta upp en strategi, en plan för de kommande åren. Om de vill ut och spela i Europa och inte bara möta de stora grabbarna utan också vinna mot dem måste de bygga ett lag som klarar av att ta det viktiga stora klivet ut på kontinenten. Det har väldigt länge sedan ett svenskt lag klarade av att ta just det där stora tunga klivet. Mest har det varit små, små myrstig som resulterat i spruckna drömmar och tömda kassakistor. Men jag tror på Göteborg. Jag tror att de kan bli om inte lika stora som i början av åttiotalet så i alla fall en bit på väg. Jag hoppas att de kan peta bort FC Köpenhamn och Rosenborg från tronen som Nordens bästa lag. Det har de kapacitet att göra.

Lika glatt och segervrålande som det var på västkusten i går, lika sorgset och nedstämt var det nog på östkusten. Och då menar jag inte i Kalmar, de ska vara glada och stolta över sin andraplats och de tror jag att de verkligen är, utan jag menar i Stockholm. Djurgården såg länge ut som ett lag som kunde vinna SM guld, det lät i alla fall så från Stockholm Stadion för några veckor sedan. Johan Arneng i Djurgården så något i stil med om Kalmar vinner guld är det ett skämt. Men all självsäkerhet byttes ut mot frustration och krampaktiga nerver när det verkligen gällde. 1-1 mot superettangänget Brommapojkarna gjorde att Djurgården inte bara gick miste om guldet utan även silvret. En tredjeplats tror jag ingen ens pratade om på träningsanläggningen på Gärdet i Stockholm.

Helt klart har det varit IFK Göteborgs och Kalmar FF:s år i år. SM guld till blåvitt, silver till Kalmar och det omvända i Svenska Cupen.

Men som sagt det är nu det börjar för Göteborg. Det är nu de ska visa resten av Fotbollssverige att de är tillbaka på allvar.


Om författaren

Författare:
Alexander Brock

Om artikeln

Publicerad: 29 okt 2007 10:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: