sourze.se
Artikelbild

Idol 2007 - En korkad Gathania

Men Sam gör det perfekta låtvalet.

Foto: Göran Granlund/Sourze

En tjej åker ut, hävdar tidningarna, och det behövde man väl knappast vända sig till statistik för att fatta. I mina ögon stod det redan innan startskottet i fredags mellan Evelina och Gathanie, beroende på dagsformen. Sam är ju som en jävla igel, och utöver dom tre finns det för nu ingen potentiell åkahemkandidat. Blev besviken på många i fredags; framtida artister ska väl ändå kunna framföra hitlistematerial bättre än såhär?

Mattias - Summer love. Naturligtvis är inte Mattias någon Justin. Kommer aldrig bli. Han rör sig likadant som förra veckan, fast med mindre självfötroende, när tjejerna kommer ut och dansar kring honom borde han klä av dom med blicken. Det är en del av artisteriet och en självklarhet om du ska vinna någon sex appeal du aldrig tidigare haft. Justin skulle jag aldrig vända mig om på gatan, men så juckar han mot gitarren och dansar som vore han gud, och det räcker liksom så. Då kommer man undan med stor näsa och blek hy. Talang är oerhört sexigt, och Mattias har det råa, men är inte alls finslipad än, han behöver inte handgripligen röra tjejerna, men med blick och röst, han har en lång väg kvar att gå. Och engelskan, herregud. Det heter inte LÖV, har aldrig hetat LÖV och kommer aldrig heta LÖV.

Christoffer - Say it right. Mja. I verserna är han kraftfull som vanligt, men han tappar nog fler än mig i refrängen. Jag vill bli sårad av honom när han sjunger en låt med liknande innebörd, men Christoffer lyckas inte med att få fram den rätta känslan. Nu är det dags att step it up, annars tror jag tiden början sina för min man.

Andreas - A little bit of love. Nej, usch, inte alls bra. Det går ju som bekant inte att tycka illa om Andreas, och jag tror inte han är någon dansbandsstjärna, men jag förstår vad juryn menar. Han kommer aldrig bli någon popartist, och soul är han inte riktigt heller, så han kan väl få ta en svängom uppe på Allsångsscenen med nån folkvisa nån gång. Ser ingen vidare utveckling, tyvärr.

Sam - Tired of being lonely. Helt perfekt låtval. Enrique Iglesias är väl typ den enda i hela världen som sjunger sämre än Sam, dessutom ligger låten i både rätt tempo och ton. Första gången jag njuter av Sam i ett uppträdande. Så länge jag blundar, det vill säga. Hans sätt att röra sig stör mig fortfarande oerhört, men sångmässigt -helt okej.

Daniel - I dont feel like dancing. Han är fortfarande för kaxig, men han gör det bra, han gör det säkert, han är Daniel. Ibland kan han showa så mycket att jag vill slänga på honom en lila peruk och två kilo smink, skicka upp honom på scen med After Dark snarare än med Stenmarck och Bergkvsit i Ladies Night. Jag finner inget sex hos Daniel, men det är jag kanske själv om. Tror fortfarande han skulle göra en riktigt snygg transa.

Marie - Big girls dont cry. Marie är ful för första gången. Och inte nog med det, hon gör dessutom sitt tveklöst sämsta framträdande hittills. Väldigt tvunget, väldigt tråkigt, hon är ur både tempo och känsla. Det är en jävligt kass låt dessutom, orginalmässigt också alltså. Nej, nya tag, förstår inte hur man kan misslyckas med hitlisteval så fatalt.

Evelina - Apologize. Jag kanske är en av de få som inte hört låten innan, tyckte hursomhelst inte den var speciellt bra. Evelina har ett starkt uttryck, vilket för mig betyder att hon suger in oss med blick och samtidigt stöter ifrån oss med attityd. Stort hår och stort hjärta, men naturligtvis har Evelina fortfarande inte en chans att vinna Idol. Det är bara en väldigt utdragen process.

Gathania - Umbrella. Jag tycker hon gör låten riktigt bra. Väldigt likt Rihanna. Det komiska är väl egentligen att hon påstår att hon älskar att dansa i varenda intervju hon kommer åt, samtidigt som hon står och byter ben på scen under den här pop/rockdängan. En sådan osäkerhet, blandat med allt det kaxiga hon äger, det bäddar för elimination omgående och det är Gathania för omogen för att fatta. Vi tittare ser igenom det där på två sekunder, sen kan man prata om intelligenta isär och korkade får i grupp så mycket man vill, men det visar sig alltid i rösterna. Där har du beviset för att oäkta straffas i Idol. Det har det alltid gjort.

Amanda - Dont hate on me. Utan konkurrens det bästa framträdandet sedan kvalveckan. Amanda tar av sig skorna för att känna sig mer hemma, och innan hon börjat sjunga har hon vunnit allas hjärtan och det skulle förvåna mig oerhört om hon inte står som segrare i slutet. Hon gör låten så otroligt bra, med en atttyd som fördjupar coolheten, och Kishti säger som det är - Hon ÄR verkligen en blandning av Pippi och Marilyn Monroe. Och när ni hör det, förstår ni hur perfekt det är? Det blir ju inte bättre än så, om man bara smakar lite på innebörden. Det stämmer väldigt väl in, och man ser på Amanda att hon är nöjd med liknelsen. Ohotad, som det ser ut nu.

Gathania får tacka för sig, och som väntat gör hon direkt efter utröstningen massa korkade uttalanden i intervjuer som går att läsa på tv4.se. På frågan om hon vill bli känd säger hon att hon redan är känd, utnämner sig själv som den vackraste tjejen i Idol, medan hon dissar Sam för hans omogenhet och spyr grön avundsjuka över Amanda tills hon är täckt upp till hårfästet. Gathania är körd. För vacker, för korkad. Väntar fortfarande på Daniels ödmjukhet - då och bara då vinner han Idol.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 22 okt 2007 22:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: