sourze.se

Leif GW Persson köpt av Bonniers?

Jan Guillou berättade för KG Bergström att Leif GW Persson hade köpts över från Piratbolaget till Bonniers.

Alla i bokbranschen vet att Leif GW Persson inte längre är "kompis" med Jan Guillou. Anledningen är deras ensak, men Bonniers har i alla fall köpt Leif GW Persson över till sig.

Herman Lindqvist är också i Bonniers stall numera. Vad är det som gör att Bonniers betalar miljoner för just en författare? Tja, jag kan se många orsaker men jag vet inte om de är sanna. Men gissa kan jag. Det finns tusentals författare i vårt land och räknar vi in andra länder är det hundratusentals.

Det finns böcker om precis allt! Om hårnålar, myrstackar, grodors känsloliv, ja vad du än kommer på, så har det skrivits om just det ämnet. Men hur många köper en bok om faster Johannas hårnålsresa i byn Jordska i Mesopotanien? Det beror först och främst vilken reklam boken får. Om den recenseras i TV4 och i SVT, tas upp i P4 Extra, skrivs om i DN, SvD och i andra lokala tidningar kommer den att sälja i mängder men om inte någon människa hör talas om boken, annat än genom fasters släktingar och vänner, blir inte upplagan särskilt stor.

Just detta med att marknadsföra en bok kan Bonniers. Enkelt, eftersom de äger bland annat TV4. Malou von Sivers har en bokklubb en gång i veckan i TV4. Hon sa till journalister att ett av hennes krav var att hon inte skulle tvingas till att göra reklam för enbart Bonniers böcker.

Låter väl i och för sig bra utåt men hur det ser ut på hennes skrivbord vet bara Malou. Vem sorterar ut böckerna? Vanligt är också att journalister blir författare och om de nu vill att deras bok ska marknadsföras kanske det är en god idé att hålla sig väl med kolleger som arbetar inom Bonnierssfären. För då kan en gentjänst ge en annan gentjänst som ger en annan osv...

Visst vore det önskvärt med fler starka förlag inom Sverige men antagligen är det en utopi. Vi har inte mer än kanske dryga två miljoner läsare som kontinuerligt läser böcker. Det blir en ganska begränsad marknad därför är det viktigt att komma ut i resten av Europa och i USA. Vilket kräver enorma resurser. Boken ska översättas, korrekturläsas flera gånger, omvandlas till PDF fil, omslaget ska designas, därefter skall ex antal böcker tryckas. Därefter ska böckernas skickas runt till alla bokhandlare i hela Sverige. Allt detta kostar multum.

Idag är kontrakten mellan författare och förläggare hemliga handlingar. Det är stor skillnad mellan vad författarna får i handen och vad många tror att de får. Författarförbundet är till för författarna, men du kan inte bara lyfta luren och anmäla dig. Du måste ha gett ut verk som är av litterärt eller vetenskapligt värde eller vara översättare av böcker. Därefter blir du invald eller ratad, är det sisnämnda aktuellt kan du överklaga beslutet. Om du inte är medlem i författarförbundet får du inga pengar om dina böcker blir utlånade på biblioteken. Idag är det 126 öre per utlånad bok som går till författarförbundet. Dessa ska delas mellan författare, förlag och förbundet. Under förutsättning att det finns någon som kan ta emot pengarna. Kostnaden för att vara medlem är c:a 1300 kronor per år.

Det är mycket som ingår i förlagsverksamheten och som är kostbart. Därför är det viktigt att ha författare som är populära och vars böcker säljer som smör i solsken. Hur många sådana författare finns det i Sverige? I jämförelse med antalet författare är det en försvinnande liten del som är kioskvältare. Leif GW Persson är en av dessa författare som inbringar miljoner och därför är han viktig för Bonniers.

Är alla till salu bara priset är rätt? Tja, ställ frågan till dig själv och svara ärligt. Alla är naturligtvis inte till salu men om du inte har pengar, inte någonstans att bo, inget jobb att gå till är kanske svaret inte så svårt. Skillnaden är om du sitter på Lidingö, har en BMW i garaget, miljoner på banken, då kan du sitta i TV och säga att pengarna inte har någon betydelse. Alltid när jag hör det undrar jag varför inte journalisten frågar: Då kanske du skulle vilja skänka bort allt du äger till Röda Korset?

Men den frågan kommer aldrig! Undra just varför den inte gör det? Kan det bero på att journalisten just nu har ett manus liggande på skrivbordet till en av redaktörerna i Albert Bonniers förlag?


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 21 okt 2007 18:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: