sourze.se

HD bör inte pröva Hovrättens dom

Billy Butt, du har fel vad avser bevismaterialet som fanns tillhanda vid tingsrättens prövning och Hovrättens slutliga prövning av målet mot de så kallade Stureplansprofilerna.

Skillnaden var att vid Tingsrättens prövning av det aktuella våldtäktsmålet fanns inte kvinnans, av larmcentralen bandade, samtal med. Detta synnerligen viktiga bevismaterial, som Hovrätten hade tillgång till och som enligt både kvinnans målsägarbiträde samt stureplansprofilernas advokater ansåg vara det avgörande för Hovrättens slutliga bedömning och som ledde till männens, av Hovrätten, fastslagna straff.

Nu vill försvaret pröva domen i Högsta domstolen, trots att bevisföringen var så intakt, vilket sannolikt inte kommer att ske då HD har att avgöra om det finns dels ny bevisning i målet som inte i tillräcklig omfattning behandlats och som kan vara avgörande för männens eventuella strafflindring alternativt ett frikännande, dels att målet, som egentligen är ett indiciemål, eller enklare ett trovärdighetsmål, där HD har att avgöra om bevisningen avseende trovärdigheten i utsagan varit undermålig och som sagt kan vara avgörande för en annan bedömning.

Beteendevetenskapligt, logiskt, utan juridiska incitament, talar allt för att dessa stureplansprofiler gjort sig skyldiga till vad de anklagas för, nämligen grov och hänsynslöst övergrepp mot kvinnans vilja. Har det betydelse om kvinnan dessförrinnan accepterat männens invit? Det har ju framkommit att männen har varit kvinnans vänner och som sådana också erhållit ett visst förtroende som kan ha varit avgörande för kvinnans beslut att följa med dem för att ha sex.

Att det senare urartat med våldsinslag, bevisat genom läkarundersökning, där kvinnan under pågående samlag tagit avstånd samt försökt tydliggöra sitt beslut att inte delta i dessa för henne förnedrande våldsamheter, har inte accepterats av männen. Häri ligger skillnaden mellan accepterad sex med männen och att bli våldtagen. Kvinnan sade nej, hon ville inte mer.

Som sagt Billy Butt, du har fel, HD behöver, och kommer sannolikt inte att pröva Hovrättens dom av det enkla skälet att domen uppfyller alla erforderliga krav på rätt behandling. Den visar inte bara att de juridiska spörsmålen väl uppfylls i domslutet utan följer också en mänsklig beteendevetenskaplig och logisk bedömning av dessa stureplansprofilers förnedrande kvinnosyn, vilken för övrigt tycks vara en generell uppfattning inom dessa kretsar.


Om författaren

Författare:
Björn Alvebrand

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2007 09:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: