sourze.se

Film: "The Kingdom" - män som drivs av dödsvilja

"The Kingdom" kan definitivt ses som en film vars huvudsyfte är att agera amerikansk krigspropaganda.

Betyg: IG
Titel: The Kingdom
Genre: Actionthriller
Regi: Peter Berg
Medverkande: Jamie Foxx, Chris Cooper, Jennifer Garner, Jason Bateman, Jeremy Piven, Danny Huston, Richard Jenkins, Ashraf Barhom, Ali Suliman m fl
Speltid: 1 tim 49 min
Premiär: 12 oktober

Tiden är nu mogen för att amerikanska filmer med konnotationer till Irak-kriget ska börja ticka som självmordsbomber på våra biografer. "The Kingdom" kan definitivt ses som en film vars huvudsyfte är att agera amerikansk krigspropaganda. Vi har tidigare i filmhistorien sett hur Hollywood effektivt tagit ställning och varit en aktiv del i krigssammanhang och hur de producerade filmerna mer eller mindre har rättfärdigat eller slagit på trumman för en ökad stidsvilja hos den amerikanska befolkningen. Med tiden brukar Hollywood-fabriken vara beredd att vidga perspektiven, men under pågående krig eller efterföljande konflikt, som nu Irak, är det svart-vitt tänkande som gäller.

"The Kingdom" utspelar sig i Riyadh i Saudiarabien i efterdyningarna av 11 septmber, där en självmordsattack dödar och skadar hundratals västerlänningar, som jobbar vid ett internationellt oljebolag. När diplomatin fastnar i tomma gester tar Special Agent Ronald Fleury, FBI - sentimentalt och stenhårt spelad av Jamie Foxx - saken i egna händer och lyckas förhandla sig till att han och hans team ska få tillträde till mordplatsen under fem dagar för att hitta den skyldige. När han inte pratar med sin son i mobiltelefonen från en instängd bunker i Riyadh är han på dödsjakt efter terroristerna som ligger bakom dådet. Effektivt och under hård press jobbar sig teamet systematiskt framåt med hjälp av både den excentriske prinsen som har makten och hans underhuggare inom polisväsendet. De senare är eller förvandlas under amerikanskt inflytande, jag vet inte, till the good guys, medan terroristerna dyker upp i fragmentariska scener då de plockar ihop bomber och fyller bilar och bombvästar med sprängämnen och är utan tvekan the evil guys.

Det som ligger bakom bombdåden och att även självmordsbombarna är fäder bemödar sig inte den här filmen om att berätta. Det är inte dess mission om man så säger. Och vad man än tycker om attackerna mot World Trade Center 2001 och kriget i Irak, så bidrar filmens förenklade framställning av de godas kamp mot de onda inte till någon fördjupad förståelse eller insikt om krigets nödvändighet, än den bortom den president Bush gav direkt efter attacken mot tvillingtornen i New York: Det visar sig nämligen att båda sidor drivs framåt av samma vilja att utplåna den andra. Ett faktum som ingen kan sväva i tvivelsmål om, eftersom filmen till stor del utgörs av en effektiv bombmatta.

Säkert blir "The Kingdom" många tuffa killars favoritrulle i höst, för här excellerar de båda huvudkaraktärerna; den saudiske snuten Al Ghazi och FBI-agenten Ronald Fleury i rollen som fullblodsmacho. Att en riktig karl i den här filmen också är en god familjefar skorrar rätt falskt, men det är en helt annan historia, även om "The Kingdom" gör ett rätt stort nummer av fadersrollen.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2007 23:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: