sourze.se

Stureplansmålet: Skicka inte vidare bilderna!

Två män sitter i hovrättsförhandlingar för våldtäkt. Tidigare oskyldigförklarade av tingsrätten är de ändå dömda av samhället, uthängda med bild i massmail över landet...

Är man idag att betrakta som skyldig för att man är man, eller bör man betraktas som oskyldig tills fällande dom fallit oavsett kön? Om det senare gäller varför fungerar det inte så i samhället?

Jag läste i dag i tidningen Stockhom City att Magnum Coltrane Prices har vunnit cityläsarnas hjärtan och han fick en hel spalt dedikerad till sin ära. Denna utmärkelse får han, Magnum, för sitt starka engagemang för kvinnans självklara rätt till respekt.

Detta mitt uppe i rättegången där två grabbar sitter i hovrätten, totalt uthängda i samhället med bilder och namn det cirkulerar mängder av mail med deras bilder och namn. De är ännu inte dömda, tingsrätten fann dem oskyldiga, ändå så har de fått hela sitt liv förstört. Visst är det bra att killar som Magnum engagerar sig i respektfrågan, men varför bara kvinnor. I detta manshatiska samhälle av i dag borde vi inte också engagera oss i männen. Enligt Svensk lag är man inte skyldig förrän man är dömd i domstol, killarna i Stureplansrättegången är oskyldiga enligt tingsrätten ändå har de redan nu fått sitt liv förstört?

Om kvinnan är ett offer har naturligtvis hon också fått sitt liv förstört, men vi får inte hänga ut människor innan de är dömda. Svenska lagar är inte dåliga i våldtäktsfall, det är i så fall hur domare och nämndemän som läser lagarna som vi måste förändra.

Kvinnan lärde, enligt utsago, känna grabbarna sommaren 2006. De festade ihop och hade redan tidigare sex där de spottat på varandra, slagit på rumpan och dragit i håret. Våldsam sex som lätt kan gå överstyr förvisso men hur vet man att det inte är okej den här gången?

Tjejen säger: Men jag skrek ju? Killarna säger: Hur ska jag veta? Hon skriker alltid.

Enligt rättsintyget hade kvinnan blåmärken, hudavskrap och punktformade blödningar i huvudet, på armarna, benen, ryggen och ansiktet. Dessutom hade hon skador i underlivet så att de inte kunde göra en gynundersökning. Saker som förmodligen kan ske om man använder tillhyggen i sexlivet, 25 åringen hävdar att de, på hennes initiativ, använde en fjärrkontroll.

Ord står mot ord. Är det här en trekant som övergick i en våldtäkt eller är det bara sex med våldsamma inslag där kvinnan efteråt vill hämnas?

Visst, i Stureplansfallet har de använt grova ord, jag avskyr själv att höra folk kalla varandra för hora, men dessa killar säger själva att det är deras vardagsspråk. Så har vi rätt att döma dem och se ned på dem för att de använder ett språk vi tycker är vidrigt? Nej naturligtvis inte? Dessutom kallar hon sig själv hora, står det. Ja tjejen har kanske ett extremt dåligt självförtroende, men gör det henne automatiskt till våldtäktsoffer? Nej, givetvis inte.

Magnum säger att hans starka engagemang beror på att hans egen mamma blev våldtagen som ung. Jag har också blivit utsatt, jag var femton år och överfölls av någon jag trodde var en kompis, när de andra undrade vart jag hade tagit vägen var det redan försent. De slet bort honom från mig när de hittat oss och jag gick in i ett vakum i flera år. En våldtäkt är bland det vidrigaste man kan vara med om, ett offer ska behandlas med respekt, men Sverige är defacto det land där flest oskyldiga döms för våldtäkt. Advokaterna vittnar om flera upprivna rättegångar där man senare förstått att kvinnan inte blivit våldtagen. Hur kan vi döma utan att ha varit där? Hur kan vi, folket, hänga ut folk bara för att vi tror på en hjärtskärande historia.

Jag hoppas hur hemskt det än låter att flickan i rättegången verkligen är ett offer. Att falskt anklaga en människa för en sådan har sak är vidrigt. Jag förstår inte hur någon skulle vilja utsätta sig själv och andra för rättegång efter rättegång om det inte var sant. Kanske ville hon inte den kvällen, kanske tyckte hon själv att hon var tydlig men grabbarna inte förstod. Hur löser man en sådan tvist?

Ett vet jag i alla fall, det är inte bara kvinnor som behöver respekt i dag. Så skicka inte vidare mailen med Stureplansgrabbarnas foton, åtminstone inte innan de dömts som skyldiga. Vi måste lära oss att, att bli anklagad inte betyder skyldig. Vi måste lära oss, att bara för att man är man är man inte brottsling. Vi måste lära oss, att inte hänga ut folk innan de blivit dömda.


Om författaren

Författare:
Magdalena Larsson

Om artikeln

Publicerad: 28 sep 2007 13:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: