sourze.se
Artikelbild

Idol 2007 - Marie, vilken dröm

Med den rösten, det utseendet, och det kassa självförtroendet alla svenskar så lätt tyr sig till, är hon klockren, spikad, färdig.

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Fredagen bjöd inte direkt på något överflöd av härliga sångframträdanden. Men spänning var det gott om. Till skillnad från tidigare tänker jag knappt reflektera över vilka jag kommer sakna av dom som inte klarade sig Freja, du är grym!, juryn brukar vara grymma på att plocka in eventuella jokrar. Så, en avhandling gällande de sista 16? Vi säger så:

Pär. Ser ingen star quality i den här killen. Han sjunger inte anmärkningsvärt bra, han är inte ful, men inte heller snygg, han blir nervös och skakig och osexig. En pojke. Åker ut i kvalveckan.

Knut. Han ser väl ändå otroligt rolig ut när han sjunger? Som en parodi på sig själv. Kock/modell har aldrig ingett speciellt starkt förtroende hos mig, det gör det inte hos resten av svenska folket heller. Kommer säkert välja någon stormig ballad, se sådär lustig ut med sina djupt liggande ögon och åka ut i kvalveckan han med. Knut har man inte fått lära känna för fem öre.

Michel. Han var ju spikad redan från början. Så varm, så innerlig, så lätt att tycka om, så naturlig på scen. Helt fantastisk, hoppas att jag inte är den enda som ser det. Michel Zitron, han går vidare.

Mattias. Även han given från första början. Soul, säger han och ler, den skolade. Duktig när det gäller, levererar som man säger i staterna. Den snyggaste av killarna dessutom, och det räcker för att gå vidare. Given bland de sista tio.

Christoffer. Förmodligen den starkaste karaktären av alla i år. Och tycker förmodligen om det faktumet jättemycket. Risken med Christoffer är att han blir för mycket - jag kan inte se många killar/män lyfta luren och rösta på honom. Han är in your face med sin kraftfulla personlighet, och om han hade varit tjej hade det kanske funkat. Går inte vidare.

Sam. Det tar emot. Men förmodligen går han vidare. Jag gillar inte Sam. Han kan inte sjunga. Han tilltalar inte mig någonstans. Kishti älskar lammkött, och det gör alla medelålders kvinnor med henne, generalisera mera, åhej. Sam går vidare, tvi.

Daniel. Fantastiskt hög lägstanivå, även som i fredags när han tappar i princip all text som finns att tappa. Står stadigt och verkar ha ett bra grepp om vem han är. Det kombinerat med hans vackra röst och scenuttryck gör att han är given bland de sista tio.

Anastasia. Hon har varit relativt osynlig tycker jag. Jag hade missat henne helt om inte Breitholtz varit så oförståeligt lyrisk över henne från att hon klev in i auditionrummet första gången. Och visst kan hon sjunga. Mycket speciell tjej, som jag tror behöver publikfria lite för att nå ut till den breda publiken. Breitholtz åsikt väger tungt, men är osäker på om svenska folket vill ha henne i finalen. Tjejerna är helt otroligt bra i år, trot Anastasia faller på målsnöret.

Tamela. Given hela vägen. En stjärna. Mer behövs inte sägas. Går vidare till sista tio, om hon inte vinner har hon garanterat skivkontrakt att vänta, programledarerbjudanden, hon kan åka till USA och hänga med Diddy om hon vill. Sjukt vacker, sjukt stark röst. Behöver knappt sjunga för att gå vidare.

Patrizia. Läs ovan. Hon gör inte om samma misstag som förra året, hon går vidare, fömodligen med en jordskredsseger beroende på vilken grupp hon hamnar i. Det är lätt att sympatisera med någon som kämpat sig tillbaka, det krävs mod och det är bevärdigat en telefonröst. Fantastisk i fredags.

Marie. Marie, Marie, Marie Picasso. Vilken otrolig sångteknik. Vilken underbart härlig röst. Med den rösten, det utseendet, och det kassa självförtroendet alla svenskar så lätt tyr sig till, är hon klockren, spikad, färdig. Hon gråter och är så tacksam, och jämför henne med en annan blond pingla med pipa som en stjärna, kaxiga Emma Fällström, så ser ni skillnaden och uppskattar Marie desto mer. I Sverige ska man helst tacka någon annan för att ens självklara talang blir sedd, det gör Marie, och hon är klar. Bäst av alla i fredags, och det ska bli otroligt intressant att följa henne i Idol. Jag som stort Big Brother-fan har själv många förutfattade meningar om henne, de flesta faktiskt positiva. Det är en smart tjej, övertygad om att hon kommer gå långt i tävlingen.

Särla. Gillar alla henne lika mycket som Swartling? Jag gör det inte. Visst är hon duktig, men dramatiserar sina framträdanden alldeles för mycket för min smak, övertydlig i sitt uttryck gällande budskapet i texten, anstränger sig för hårt. Det ska vara otvunget, jag kommer tjata tills jag dör. Särla är inte otvungen, otroligt vacker, men inte otvungen. Går inte vidare.

Gathania. Däremot. Sådär löjligt spektakulärt vacker står hon rakt upp och ned, framför låtar med lagom känsla och passion. Personligen trivs jag med artister som gör halva jobbet själva, och låter publiken göra resten; se in i mina ögon, jag har det här inom mig, typ. Och Gathania har det, garanterat. Hon lägger bara inte upp allt på ett silverfat. Måste gå vidare till de sista tio, något annat existerar inte.

Amanda. Älskade Amanda! Hon är en stjärna, den bästa sen början, en mycket stor favorit hos mig och har lyckats nå fram till en absurt bred publik - Hon ser ut som en rufsigt blond Avril Lavigne, hon är flickigt rosa punk och river av en gammal Elvis-klassiker, bemästrar modern Bedingfield-pop utan att ens försöka, kameran älskar henne och hon med den, och det vetifan om jag någonsin sett någon så fantastiskt varierat svinbra i Idol tidigare. Daniel Lindström är min gud, men Amanda har förmågan att nå ut till i princip alla på hela marknaden. Skivbolagsdröm och publikfavorit, hon är klar, Im telling you, hon är klar.

Evelina. Motsvarigheten till Mattias på många plan, skolad, och det märker man, har valt en inriktning och vet hur hon ska presentera sig själv på bästa sätt. Jag är säljbar, står de skrivet i pannan. Jag gillar Evelina, hon är skön och hon kan definitivt hålla en ton. Tror hon har nått fram tillräckligt, hon går vidare till de sista tio.

Jag kommer sakna Elli. Elli, den lilla blonda. Kom tillbaka nästa gång. Hade sopat banan med flera av finalisterna tidigare år. Snäckan liksom, nu verkar allt som ett skämt.
Hanna, hon som hoppade av, kommer jag inte sakna. Folk som gör som hon har jag ingen respekt för.

Så, då är de bara en fråga kvar. Robert eller Andreas? Om jag läst juryn rätt är det Robert som går vidare. Jag hoppas jag har fel. Andreas är guld och gröna skogar, han är en folkets man trots att han är malmöit. Röstresurser som heter duga, tror han har mer att ge som professionella kan plocka fram vi tillfälle. Jag tyckte Robert var okej på sin första audition, sen dess har han stadigt sjunkit, och katastrof i fredags. Hör inte någon vidare röst. Snygg är han, herregud, men det räcker inte här. Hoppas på Andreas, och är spänd att se vem det blir.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 24 sep 2007 00:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: