sourze.se

Uppdrag granskning glömde grundorsaken

"Inget land i Europa var berett på denna humanitära katastrof. Därför sade många länder att vi släpper bara in ytterst få. Hårdast var nog Finland och baltstaterna."

Åter har vi haft en TV-kväll med Uppdrag Granskning där man nagelfarit hela invandrar- och flyktingpolitiken. Man pekar på en rad problem och misslyckanden i Sverige, men nämner inte grundorsaken nämligen hundratals krigsförbrytelser i gamla Jugoslavien från år 1990. Detta förvandlade miljoner invånare till flyktingar i egna landet eller långt bort.

Inget land i Europa var berett på denna humanitära katastrof. Därför sade många länder att vi släpper bara in ytterst få. Hårdast var nog Finland och baltstaterna. Sverige släppte in dem för att pröva om de hade asylrätt, men hade inte resurser ens för att snabbt klara ut detta. Så många blev sittande i förläggningar eller speciella boenden i åratal. Resten vet alla. Men det värderas olika.

I gårkväll var det några som flera gånger hävdade att Sverige inte hade någon plan på vad som ska hända efter SFI. Några hävdade att SFI var rena skämtet. Det hade aldrig fungerat. SFI hade blivit en försörjningsinrättning i stället för en aktiv skola. Några kvinnor vittnade om en timmes svensklektion om dagen bestående av att sjunga "Öppna landskap" eller annat fånigt.

Några ansåg det var rent löjligt att folk får betalt för något så självklart som att lära sig språket. Det borde ligga i självintresset. Fuska till sig långa bidrag gick också. De får t. o. m. betalt för att föda barn utan begränsning. Invandrarministern sa med skärpa att alla bidrag ska vara kortvariga, inte långtidsförsörjning.

I dag har regeringen haft en presskonferens om en stor om omläggning av sjukförsäkringen etc. Nuvarande system fungerar inte och är kränkande var budskapet. Sjuka med återstående arbetsförmåga ska ha rätt till arbete, men också skyldighet att ta det.

För det krävs nya samhällskontrakt mellan stat och näringsliv, arbetsgivare. Reinfeldt såg detta som en process, inte som ett färdigt paket. Vi kan nog räkna med flera nystarter framöver. Alliansen ser sig inte som en förvaltare av det socialdemokratiska arvet. Men de säger sig vilja slå vakt om den sociala välfärdsstaten men i en liberal uttolkning. Med trovärdig flyktingpolitik med mera.

Kan svenskarna vinnas för en liberal välfärdsstat efter det socialdemokratiska folkhemmet, som enligt många gled av grunden.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2007 17:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: