sourze.se

Förbjud herrar spela bättre fotboll än damer!

I en intervju i radio påstod professor Jonny Hjelm att damfotboll är lika bra som herrfotboll. "De som tror något annat är bara ute efter att förlöjliga, osynliggöra och marginalisera kvinnor", menar professor Hjelm.

Skillnaden mellan dam- och herrfotboll på elitnivå är försvinnande liten, hette det.

"Av någon underlig anledning finns det än idag de som tycker att damfotboll är sämre än herrfotboll. Det är den inte", fastslog forskaren ifråga, ivrigt påhejad av den kvinnliga reportern. "Skillnaderna mellan dam- och herrfotboll är nämligen triviala, det vill säga saknar betydelse", menade han.

För dem av oss som trots detta inte kan undgå att se skillnad på bättre och sämre fotboll, känns idrottsforskarens åsikter onekligen rätt märkliga. Riktigt komiskt blir det när han ska motivera sin nya genuskorrekta sanning.

Damfotbollsspelare passar rätt 7 gånger av 10 - herrarna 8 gånger av 10. Skillnaden är trivial, enligt Hjelm.
Damfotbollsspelare blir ifrånsprungna av P16-killar. Skillnaden är trivial, enligt Hjelm. Damfotbollsspelare begår grova tabbar 10 gånger per match - herrar 5 gånger. Skillnaden är trivial, enligtHjelm. Men det är de riktigt grova tavlorna vi minns, tillägger han.

Vi anar det, att vara idrottsforskare är en krävande uppgift. Men att ha koll på sånt som varje knattespelare lär sig direkt, det ingår tydligen inte i det akademiska bagaget. Passa rätt, missa inte och spring ifrån motståndaren - glöm det. Sånt larv vinner man inga matcher på. Eller?

På svenska universitet och högskolor talar man gärna mot bättre vetande. Detta kallas genusperspektiv eller jämställdhetsintegrering på politikerspråk.

Pseudovetenskap eller postmodernitet är andra ord för skojerierna med våra skattepengar. I boken "Vem slår Eva? Forskande feminister i genusland" www.avantema.se ges ett stort antal skrattframkallande exempel där fotboll spelas bäst utan boll.

Det vore förstås extra intressant att höra vad vår nye forsknings- och högskoleminister anser om det triviala i skillnaderna mellan dam- och herrfotboll. Har vi kanske att göra med ännu en orättvis social konstruktion? Springer damerna måhända långsammare för att de får sämre träningstider än herrarna?

Ett resolut politiskt ingripande efterlyses för att ställa saker och ting till rätta. Varför inte förbjuda herrar att spela bättre än damer? Eller kan det vara så enkelt att svensk fotboll skulle må väl av den miljon det varje år kostar att hålla igång en professor som förnekar det uppenbara? Kvalitetsproblemen på svenska universitet är av allt att döma gigantiska.


Om författaren

Författare:
Björn Ljungberg

Om artikeln

Publicerad: 10 sep 2007 22:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: