sourze.se

Israel: slut på sommarlovet

Olmert och Abbas röker fredspipa i Jerusalem - medan palestinska barn dödas i Gaza och israelerna är upptagna med interna bråk

Hettan ligger fortfarande som ett kvävande, fuktigt täcke över Yizreeldalen och större delen av Israels kustremsa, men augusti - och därmed också det israeliska sommarlovet - närmar sig sitt slut. Föräldrar med barn i lekis och grundskola jag välsignar den dag ungarna äntligen lämnar huset och slutar tjata om TV, dator och mer glass dagarna i ända, föräldrar till litet större barn på gymnasienivå förbannar förmodligen någon av de lärarorganisationer som hotar med strejk eller vild strejk, och föräldrarna till barn i det arabisktalande skolsystemet strejkar självmant på grund av otillräckliga resurser. Alltså precis som varje år vid den här tiden. Det enda nya är väl att föräldrarna till barnen i Sderot nära Gazaremsan fixar fiktiva adresser utanför Sderot för att kunna skicka barnen till andra skolor, långt från Qassamraketerna.

Och i politiken? Jo, Ehud Olmert och Mahmoud Abbas håller samtal i Jerusalem om så seriösa ämnen som Jerusalem, de palestinska flyktingarna och den palestinska och därmed också israeliska statens framtida gränser inom ramen för ett slutgiltigt fredsavtal. Detta intresserar dock israelerna föga och förmodligen inte palestinierna heller. Been there, done that - femton års strandade, skeppsbrutna, återupptagna, halvdana fredsförhandlingar som aldrig riktigt lyckats ge mer än temporära förbättringar i vanligt folks levnadsförhållanden har lett till att förhoppningarna ligger på den absoluta nollpunkten. Det tydligaste beviset för den totala ignoreringen av Olmert-Abbassamtalen är väl att varken israeliska höger- eller vänsteraktivister ens ids demonstrera och är väldigt långt ifrån att bränna bildäck eller hota premiärministern med någon pseudo-dödsdom. Hamas och islamiska Jihad har eventuellt inte gett upp sina planer på terrorattacker, men i så fall beror det på helt andra saker än att Olmert och Abbas röker fredspipa tillsammans i Jerusalem.

Istället är det Boaz Mauda, den senaste segraren i den israeliska versionen av A Star Is Born som är det heta temat i radion och på webben, plus det interna kriget mellan den relativt nytillsatte justitieministern Daniel Friedman och presidenten för israeliska HD Dorit Beinish. Friedman har bland annat yttrat sitt missnöje med faktum att HD i en rad domstolsbeslut fastställt att vissa delar av muren/barriären som byggts inne på Västbanken innebär en oacceptabel kränkning av palestiniernas rättigheter och beordrat att dessa stycken ska rivas och byggas upp igen enligt en annan linje som ligger närmare gröna linjen och innesluter mindre palestinsk mark. HD borde hålla sig utanför ämnen som angår statens säkerhet, anser Friedman, och inte slösa bort sin dyrbara tid med att diskutera petitioner från människorättsorganisationer och berörda palestinier.

Angående de upprepade fallen av palestinska barn som dödats i Gaza när de befunnit sig i närheten av uppskjutningsramper för Qassamraketer skriver den israeliska dagstidningen Haaretz i en ledare att “Israel får inte bete sig som en terrororganisation". Vill bara gärna tillägga att med mindre än att både Qassamraketerna och beskjutningen mot Gazaremsan upphör fullständigt så kommer situationen inte att ändras.

Och som den erfarne journalisten Danny Rubinstein från Haaretz påpekade nyligen i ett inlägg så är det bara en total, genomgripande förändring i vanliga palestiniers levnadsförhållanden som kan leda till ett äkta genombrott i fredsförhandlingarna. Läs arbete, lön, rörelsefrihet, utbildning. Försvarsminister Ehud Barak, som tillsammans med Yasser Arafat var medansvarig för sammanbrottet i fredsförhandlingarna i Camp David år 2000, är skeptisk till någon lättnad i politiken angående vägspärrar, tillstånd och arbetsmöjligheter för palestinierna. I så fall är det väl omöjligt att inte vara skeptisk till hur länge Mahmoud Abbas sitter kvar som president - och börja slå vad om hur lång tid det tar för Hamas att ta över Västbanken.


Om författaren

Författare:
Anna Veeder

Om artikeln

Publicerad: 03 sep 2007 13:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: