Det är inte politikers uppgift att skydda kommunala skolor för att efterfrågan tryter. Istället måste Stockholm fortsätta gå i täten för förändringen av landets utbildningsväsende och konsekvent säga ja till varje ny friskola som uppfyller Skolverkets krav.
Sverige har idag över 300 fristående gymnasieskolor och nära 600 fristående grundskolor, varav 10 procent ligger i Stockholms län. Inför 2008 har fler än 500 ansökningar om att få ombilda hittills nått Skolverket. I debatten utmålas ofta friskolornas popularitet som ett hot och många kommunpolitiker i Stockholm oroas över att det endast kommer att finnas friskolor i vissa av stadens stadsdelar. Men det är inte ett problem att sämre skolor läggs ned för att elever väljer bort dem. Det finns inget perfekt inlärningssystem och politiker är inte i stånd att uppfinna det.
Erfarenheterna från etableringen av friskolor i Stockholm vittnar om nytänkande på ett område som i flera decennier stått stilla i ett låst system. Internationella Gymnasiet i Liljeholmen startade till exempel med en internationell profil och genomförde kulturella utbyten med studenter över hela världen. Djurgymnasiet är ett annat exempel på när specialiseringar höjer utbildningskvaliteten och ökar lusten att lära. Elever kommer alltid vara mer motiverade att satsa i skolor de har valt av fri vilja än i läroverk de är satta i av kommunpolitiker. Vid omvandlingar är det dock självklart viktigt att övergången sker på ett sätt så att den skola eleverna valt, även är den de tar examen från.
Utvecklingen har också ökat konkurrensen mellan skolor, vilket höjer kvaliteten även i de kommunala då incitamenten för innovation stärks. Möjligheten att få styra mer över undervisnings- och pedagogikformer är dessutom positivt för skolans anställda. Det ger kortare beslutsvägar och mer inflytande för rektorer och lärare.
Under 2006 gick 15 procent av grund- och gymnasieeleverna i fristående skolor. Motsvarande siffra för Stockholms län är 27 procent. Svensk utbildningspolitik har alltför länge gått ut på att stöpa alla i samma form. Det är att blunda för att människor är olika, och att ignorera elevers olika egenskaper. Vi ser ingen anledning att i framtiden ha kommunalt drivna skolor om verksamheten kan skötas bättre av någon annan. Stockholmspolitiker och Skolverket måste sluta skydda kommunala skolor mot ett hot som inte existerar.
Daniel Somos ordf. Moderata ungdomsförbundet Stockholm
Diana Wallhager ordf. Liberala ungdomsförbundet Stockholm
Rebecca Dison ordf. Kristdemokratiska ungdomsförbundet i Stockholms stad
Annika Ivarsson ordf. Centerpartiets ungdomsförbund Stockholm
Av Alliansens Ungdomsförbund 02 sep 2007 10:26 |
Författare:
Alliansens Ungdomsförbund
Publicerad: 02 sep 2007 10:26
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Utbildning, Politik & Samhälle, Utbildning, sluta, skydda, kommunala, skolor, ser, ingen, anledning, framtiden, ha, kommunalt, drivna, skolor, verksamheten, skötas, bättre, någon, annan, stockholmspolitiker, skolverket, måste, sluta, skydda, kommunala, skolor, mot, hot, existerar | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå