sourze.se
Artikelbild

Alliansen vänder kappan efter vinden

"Jag vet att jag borde vara glad. Det är vår gröna politik Alliansen nu vill driva. Men just nu tycker jag bara det är så fult och cyniskt och oseriöst att jag blir helt trött."

Sent ska syndaren vakna. Häromdagen fick vi läsa att Maud Olofsson vill höja bensinpriset. Även den moderata finansministern har ibland verkat positivt inställd till tanken. För klimatets skull, säger de.

"Ge mer pengar till människor och höj istället skatten på det som är miljöskadligt, till exempel drivmedel och energi." säger Olofsson.

Hon säger det som om hon plötsligt kommit på något nytt. Suck. Det är sånt här som får en att tveka att hålla på med politik.

När den förra majoriteten i riksdagen gjorde exakt just det som Olofsson föreslår, då stod hon på barrikaderna och protesterade högljutt, tillsammans med moderaterna. Då var det något fruktansvärt hemskt som drabbade alla stackars människor på landsbygden och som inte gjorde miljön ett dugg bättre.

Och för bara några månader sedan satt jag i radiodebatt med Olofsson och centerminister Åsa Torstensson. De talade emot höjda miljöskatter, med flygskatten som största hatobjekt."Vi ska ha morötter, inte piskor" var Mauds favoritutryck då. Det betyder i klartext konverteringsbidrag och miljöbonusar istället för höjda skatter.

Jag har länge hävdat att grön skatteväxling är högerpolitik. Människor får sänkt skatt på lönen och istället läggs mer skatt på energi och drivmedel. Användningen av energi minskar då och skattetrycket sänks. Det blev också effekten av den växling på ca 17 miljarder som gjorts. Nu när villaolja är på väg att fasas ut försvinner skatteintäkterna från den höjda skatten på villaolja som i sin tur är orsaken till utfasningen. Skattesänkningen på lönen finns däremot kvar.

För att vinna billiga politiska poäng har samtliga högerpartier ofta ägnat sig åt helt oseriös och nästintill lögnaktig kritik av den gröna skatteväxlingen. Nu vet de inte hur de ska trassla sig ur det hela. Höjda miljöskatter och liknande styrmedel är nämligen de mest kostnadseffektiva för att minska miljöpåverkan. Konverteringsbidrag och miljöbonusar i all ära, men de är mer av pedagogisk betydelse för att omställningen ska gå lite mer smidigt för enskilda människor.

Kanske är helomvändning nu på gång i regeringen. De hoppas att väljarna ska ha glömt vad de sagt, de låtsas som ingenting och driver plötsligt motsatt politik. Och det är inga insikter om förändringen i klimatet som fått dem att ändra sig, det är förändringen i folkopinionen. Före valet drev kvällstidningarna det s k bensinupproret, ivrigt påhejat av högerpartierna. Nu driver samma kvällstidningar klimatkampanjer, och samma högerpartier vill haka på.

Jag vet att jag borde vara glad. Det är vår gröna politik de nu vill driva. Men just nu tycker jag bara det är så fult och cyniskt och oseriöst att jag blir helt trött.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 31 aug 2007 09:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: